Svet

Romney v opravičilo za svoj poraz Obamo obtožil dajanja daril

STA / S.R.
15. 11. 2012, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je v sredo poklical bogate donatorje in se jim opravičil za poraz na volitvah 6. novembra.

Dejal je, da je za njegov poraz krivo to, da je demokrat Barack Obama dajal darila določenim kategorijam volivcev, kot so temnopolti, Latinoameričani, ženske in mladi.

Romney je donatorje poklical v sredo, o tem pa je prvi poročal časnik Los Angeles Times. Donatorjem, ki so zaman finančno podprli njegovo kampanjo, je izrazil obžalovanje za poraz, ki ga ni pričakoval. Vendar pa zanj naj ne bi bil kriv on sam, temveč Obamova darila - kot je na primer zdravstveno zavarovanje za vedno, s katerim naj bi na svojo stran pridobil ljudi z letnimi plačami med 25.000 do 35.000 dolarji na leto.

Zastonj zdravstvo naj bi motiviralo tudi mlade volivce ter temnopolte in Latinoameričane. Slednji so poleg tega dobili še darilo v obliki obljube, da Obama ne bo izganjal tistih, ki so jih kot otroke v ZDA nezakonito pripeljali njihovi starši. Mlade naj bi med drugim motiviral tudi delni odpis obresti na študentska posojila, ženske pa Obamove obljube o zastonj kontracepciji, je ocenil Romney.

Romney je še menil, da je Obama vodil kampanjo o majhnih stvareh, ki pa so bile bolj privlačne za volivce kot njegova kampanja, ki se je lotevala velikih tem.

Medtem ko je Romney donatorjem s temi besedami opravičeval izgubo vloženega denarja, je Obama na novinarski konferenci v Beli hiši pohvalil kampanjo republikanskega tekmeca. Izrazil je željo, da se do konca leta srečata ter pogovorita o nekaterih Romneyjevih idejah glede vodenja države, s katerimi se Obama strinja.

Romney je sicer že poleti zašel v težave zaradi objave posnetka njegove izjave bogatim donatorjem na Floridi. Takrat je 47 odstotkov Američanov obtožil, da nočejo poskrbeti sami zase, ampak računajo na pomoč države, zato ga njihova usoda ne zanima.

Izjava je v javnosti utrdila mnenje o Romneyju kot plutokratu brez stika z navadnimi Američani, kar je bil eden od pomembnih razlogov za njegov poraz. "Romney še vedno gleda na Ameriko skozi prizmo 47 odstotkov," je v sredo v odzivu na zadnje izjave republikanca ocenil Obamov strateg David Axelrod.