Svet

Romney priznal poraz na predsedniških volitvah v ZDA

STA / S.R.
7. 11. 2012, 10.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsedniški kandidat ameriške republikanske stranke Mitt Romney je po telefonu poklical sedanjega in novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obamo v Chicago ter v pogovoru priznal poraz.

Kmalu zatem je spregovoril tudi svojim privržencem v Bostonu in se jim zahvalil za vso podporo. "To je čas velikih izzivov za Ameriko in molim, da bo predsedniku uspelo voditi našo državo," je razočarani množici v prestolnici države Massachusetts, ki je elektorske glasove oddala Obami, čeprav jo je nekoč sam vodil kot guverner, dejal Romney.

Čeprav so ankete napovedovale izjemno tesno tekmo, je Obama, kot kaže, v primerjavi z letom 2008 izgubil le dve državi (Indiano in Severno Karolino), ki ju je leta 2008 osvojil z minimalno prednostjo.

Organizacija RealClear Politics, ki se je v noči preštevanja glasov izkazala za najhitrejši verodostojen vir, je Obami pripisala še zmagi v Nevadi in Virginiji za skupen seštevek 303 elektorskih glasov.

Odprta je ostala še Florida z 29 elektorskimi glasovi, kjer Obama po 98 odstotkih preštetih glasov vodi, ter Aljaska, kjer se volišča še niso zaprla, vendar bodo njeni trije elektorski glasovi zanesljivo pripadli Romneyju za skupen seštevek 206 elektorskih glasov.

Obami bo tako pripadlo 332 elektorskih glasov od skupaj 538. Za zmago jih je bilo treba osvojiti 270. Obama bo zmago potrdil tudi z večjim številom glasov volivcev od Romneyja, čeprav je nekaj časa kazalo, da bo to uspelo republikancu.

Američani so imeli pred seboj izbiro dveh različnih smeri in odločili so se za tisto, ki jo je zagovarjal Obama. Republikanska stranka pa je zdaj pred odločitvijo. Ali se bo reformirala v smeri proti sredini in postala bolj razumevajoča za različne manjšine na čelu z latinskoameriško ali pa se bo sama potisnila v manjšino za dolga leta.

Demokratski politični analitik James Carville je ocenil, da bi Romney zmagal, če bi se volitev udeležilo okrog 76 odstotkov belih volivcev. Udeležba pa je bila bliže 72 odstotkom in čez štiri leta na naslednjih predsedniških volitvah bo še manjša. Kot kažejo volilni izidi, so ankete pred volitvami v svojih vzorcih resnično podcenile delež manjšin.

Uspehi referendumov o legalizaciji homoseksualnih porok v Marylandu in legalizaciji marihuane v Koloradu poleg zmage Obame in povečanja demokratske večine v senatu kažejo, da so se volivci odločili za drugo smer, kot jo zagovarjajo republikanci.

Čeprav pa je predsednik predstavniškega doma John Boehner iz Ohia, ki je bil ponovno izvoljen, nemudoma opozoril, da ohranitev republikanske večine v omenjenem domu pomeni, da so Američani zavrnili možnost povišanja davkov.