Svet

New York se sooča s problemom 40.000 novih brezdomcev

STA / S.R.
5. 11. 2012, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V New Yorku počasi obnavljajo dobavo elektrike, ki je bila zaradi orkana Sandy prekinjena pred tednom dni.

Župan mesta Michael Bloomberg pa je opozoril, da se zdaj soočajo še s problemom 40.000 novih brezdomcev, ki jim bo treba najti namestitev. Poleg tega se severovzhodu ZDA približuje zimsko neurje.

New York in ostala območja, ki jih je prizadel orkan Sandy, bo v sredo in četrtek zajelo zimsko neurje s snegom ali dežjem ter vetrom s hitrostjo do 90 kilometrov na uro.

Zaradi orkana Sandy je brez elektrike ostalo kar 8,5 milijona odjemalcev na severovzhodu ZDA. Do nedelje zvečer jih je bilo brez elektrike še 1,9 milijona, večina v zveznih državah New Jersey in New York.

Manhattan je elektriko večinoma že dobil in v nedeljo so se prizadeti prebivalci prvič po neurju spet zbrali v svojih cerkvah, tudi v slovenski cerkvi sv. Cirila, ki je elektriko dobila v soboto, še vedno pa ima težave z vodo in ogrevanjem.

Temperature se čez noč spustijo pod ničlo, kar je najhujši problem za vse, ki so še vedno brez elektrike. Bloomberg je zagotovil, da nihče ne bo ostal na ulici, pri iskanju prebivališč pa pomaga tudi zvezna agencija za posredovanje v naravnih nesrečah. Stanovanj sicer v New Yorku ne primanjkuje, vendar so izredno draga. Najhuje je v četrtih na Staten Islandu in Rockawayju v Queensu.

Brez elektrike je sicer še vedno več sto volilnih mest po severovzhodu ZDA in zanje pripravljajo generatorje, ki bodo poganjali volilne aparate. To območje ZDA sicer ni odločilno za predsedniško tekmo, saj bo v državah severovzhoda zanesljivo slavil demokrat Barack Obama, ki je še naprej v izenačeni tekmi z republikancem Mittom Romneyjem.

V New Yorku in New Jerseyju še naprej vlada tudi pomanjkanje bencina. Pred črpalkami so še vedno dolge vrste, New Jersey pa je uvedel sistem parnih in neparnih registrskih številk.

Cena bencina je medtem v ZDA krepko padla. Povprečno je treba za galono (3,8 litra) odšteti 3,5 dolarja, pred dvema tednoma pa je cena skoraj dosegla štiri dolarje. Cena je padla, ker v času orkana Sandy niso mogli potovati.