Svet

Predsedniška tekma bo tesna

STA / S.R.
4. 11. 2012, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dva dni pred predsedniškimi volitvami v ZDA ankete kažejo veliko izenačenost podpore demokratskemu in republikanskemu kandidatu, tako na nacionalni ravni kot v štirih ključnih državah.

Na nacionalni ravni Baracka Obamo in Mitta Romneyja tako podpira po 48 odstotkov verjetnih volivcev, podobno pa je v Ohiu, Virginiji, Koloradu in na Floridi.

Tudi b, katerih izbira lahko pomeni zmago enega ali drugega kandidata, je izenačena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnji raziskavi Washington Posta in televizije ABC jih je tako prvega kot drugega namreč podprlo po 46 odstotkov.

V soboto objavljena anketa Ipsosa in tiskovne agencije Reuters je pokazala, da bi Obama v Ohiu med volivci, ki bodo najverjetneje šli na volitve, dobil 46 odstotkov glasov, Romney pa 45 odstotkov.

Na Floridi oba kandidata uživata okoli 47-odstotno podporo, v Virginiji naj bi Obama dobil okoli 48 odstotkov glasov, Romney pa 45 odstotkov, medtem ko v Kolordau bolje kaže slednjemu, ki mu ankete napovedujejo 47-odstotno podporo (Obami 45-odstotno).

Po navedbah analitikov Ipsosa pri tako izenačenih izidih ni mogoče napovedati, kdo bo zmagovalec, poročajo tuje tiskovne agencije.