Svet

Newyorški župan podprl Obamo

STA / S.R.
2. 11. 2012, 08.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Newyorški župan Michael Bloomberg se je odločil, da bo na letošnjih predsedniških volitvah podprl demokrata Baracka Obamo.

Kot je pojasnil, bi sicer raje podprl republikanca Mitta Romneyja, vendar pa "model" iz leta 1994 ali 2003.

Romney je v svoji politični karieri že tolikokrat spremenil stališča, da je temu težko slediti, in Bloombergova izjava, ki jo je prenesla njegova tiskovna agencija, na to boleče opozarja.

Romney je spreminjal stališča, a ostal republikanec, medtem ko so Bloombergova stališča ostala bolj ali manj enaka, le stranke je menjaval. Najprej je bil demokrat, potem republikanec, nazadnje pa je zdaj neodvisen.

Bloombergova podpora ne pomeni veliko, saj je New York zanesljivo v taboru Obame, preostalim delom ZDA pa je malo mar, kaj si misli župan New Yorka.

Kljub temu je bil Obama podpore vesel, kar je tudi nemudoma sporočil, in dejal, da župana, ki je le dan prej zavrnil njegovo ponudbo, da obišče po orkanu uničeno mesto, zelo spoštuje.

Bloomberg v svojem prispevku ostro kritizira Obamo glede gospodarstva in pravi, da se je bolj osredotočal na strankarske napade in razdeljevanje premoženja kot na ustvarjanje premoženja.

Vendar pa je orkan Sandy v ospredje postavil podnebne spremembe kot nujen problem, ki ogroža planet. "Eden od kandidatov to vidi kot problem, drugi ne. Jaz želim predsednika, ki daje znanstvene dokaze in upravljanje s tveganji nad volilno politiko," je sporočil Bloomberg.

Okoljska politika je sicer povsem izostala v letošnji predsedniški kampanji. Nanjo je v četrtek Romneyja na njegovem zborovanju opozoril državljan, ki pa so ga hitro odstranili in preglasili.

Oba predsedniška kandidata sta se sicer po nekaj dnevih premora zaradi orkana Sandy v četrtek ponovno zagnala v kampanjo. Tekma je glede na ankete izenačena, čeprav nekoliko bolje kaže Obami, ki ima lažjo pot do 270 elektorskih glasov, kolikor jih potrebuje za zmago.

Predčasne volitve medtem že potekajo in do četrtka je bilo oddanih 22 milijonov glasovnic.

Romney na Floridi objavlja nove oglase, v katerih Obamo povezuje s predsednikom Venezuele Hugom Chavezom in nekdanjim predsednikom Kube Fidelom Castrom.

Obamov najnovejši oglas pa prikazuje nekdanjega državnega sekretarja Colina Powella, ki pravi, da je pametnejša izbira za Ameriko Obama.