Svet

Predsedniška kampanja v ZDA po orkanu ponovno oživela

STA / S.R.
1. 11. 2012, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko je zaradi orkana Sandy nekaj dni bolj ali manj mirovala, je v ZDA danes ponovno s polno paro stekla kampanja pred torkovimi predsedniškimi volitvami.

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je obnovil ostre kritike na račun predsednika ZDA Baracka Obamo in obratno.

Obama je predvolilno kampanjo prekinil v ponedeljek in prevzel vajeti zvezne pomoči območjem, ki jih je prizadel orkan Sandy. V sredo je obiskal New Jersey, kjer si je prislužil pohvale tamkajšnjega guvernerja, sicer glavnega govornika republikanske nacionalne konvencije Chrisa Christieja.

Republikanska kampanja teh pohval ni komentirala, Romney pa je bil - glede na to da uradne funkcije nima - v teh dneh omejen na fotografiranje pri zbiranju pomoči. Obame tudi ni mogel kritizirati, saj bi bil to znak slabega okusa in bi mu škodilo pri volivcih.

Orkan Sandy je torej vsaj na prvi pogled pomagal Obami, čeprav pa je tudi prekinil predčasne volitve, ki se jih v večjem številu udeležujejo demokrati.

Obama bo v naslednjih dneh obiskal skoraj vse zvezne države, ki bodo letos odločilnega pomena na volitvah. Kljub temu da sta v nacionalnih anketah izenačena, se zmaga nasmiha Obami, ki ohranja prednost pred Romneyjem v ključni državi Ohio. Brez Ohia bi moral Romney Obami za zmago odvzeti nekaj držav, ki so sedaj v rokah demokratov.

Republikanci so se zato odločili, da okrepijo svojo kampanjo v tradicionalno demokratskih zveznih državah Minnesoti, Michiganu in Pensilvaniji. To je Obamovega stratega Davida Axelroda napeljalo k izjavi, da si bo, če bo Romney na koncu zmagal v kateri od teh držav, javno obril svoje 40 let stare brke.

Demokrati poudarjajo, da je širitev oglasov na omenjene države znamenje obupa, ker se pri Romneyju očitno zavedajo, da jim je Ohio spolzel iz rok. Romneyjeva kampanja odgovarja, da jim notranje ankete napovedujejo zmage v več drugih pomembnih državah, kot so Virginija, Florida, Kolorado in Severna Karlina.

Obama je medtem, kot kaže, vnaprej priznal poraz v Severni Karolini, ki jo je leta 2008 presenetljivo iztrgal iz rok republikancev. Te zvezne države do volitev namreč ne bo več obiskal.

Sicer pa so se predsedniška in podpredsedniška kandidata, njihove soproge ter druge osebnosti danes razkropili po ključnih državah. Obama ima na svoji strani nekdanjega predsednika Billa Clintona, ki mu z veseljem pomaga v Minnesoti, Wisconsinu in Ohiu.

Tam bo, kot je videti, zmagovalca odločila Obamova odločitev, da pomaga ameriški avtomobilski industriji, in Romneyjevo nasprotovanje tej pomoči. Romney sedaj sicer spreminja zgodbo in trdi, da je vedno zagovarjal rešitev, vendar pa njegove pretekle izjave govorijo same zase.

Romney je po drugi strani danes v Virginiji kritiziral napoved predsednika Obame, da bo odprl nov položaj ministra za gospodarstvo. "Potrebujemo predsednika, ki razume gospodarstvo, ne pa novega ministra. Obamova rešitev je znova večja birokracija," je dejal Romney in gladko zanemaril dejstvo, da je Obama predlagal novo ministrstvo, ki bi povezalo skupaj devet zveznih agencij, ki delujejo na področju gospodarstva.

Gospodarski podatki, ki prihajajo na dan pred volitvami so medtem za Obamo ugodni, saj kažejo na nadaljevanje okrevanja, vendar pa volivci statistik ne spremljajo. V petek bodo objavljeni tudi podatki o zaposlovanju in brezposelnosti v oktobru.