Svet

Sirsko letalstvo prvič bombardiralo Damask

STA / S.R.
30. 10. 2012, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirsko vojaško letalo je danes prvič od začetka vstaje v državi pred 19 meseci bombardiralo tarče znotraj Damaska.

Štiri bombe je letalo odvrglo na vzhodno četrt Džobar, od koder pa za zdaj ne poročajo o žrtvah. Uporniška Svobodna sirska vojska je medtem prevzela odgovornost za ponedeljkov umor generala sirskih letalskih sil.

O umoru generala Abdulaha Mahmuda al Halidija, ki je bil ubit v ponedeljek zvečer na domu nekega prijatelja v sirski prestolnici, je pred tem poročala sirska državna televizija, ki je krivdo pripisala "terorističnim skupinam".

Kot je dodala televizija, je bil al Halidi eden največjih sirskih izvedencev za letalstvo, Svobodna sirska vojska pa je navedla, da je bil ubit "v okviru operacij proti kriminalnemu režimu predsednika Bašarja al Asada". Kot je dodala na svojem profilu družbenega omrežja Facebook, je bil umorjeni general pristojen za usposabljanje letalskih sil.

Svobodna sirska vojska je še sporočila, da je njen bataljon ubil tudi obveščevalca letalskih sil Ahmed Abdula Haka, pri tem pa zagrozila vsem, ki bodo kolaborirali z režimom.

Kot pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP, vojaška letala in helikopterji od konca julija igrajo pomembno vlogo v boju režima proti upornikom. V ponedeljek je režim izvedel več kot 60 poletov, samo danes pa silovito bombardiral območje Idliba na severozahodu države in osrednjo pokrajino Homs, pa tudi območje Damaska, kjer naj bi bilo ubitih več ljudi.

Po navedbah opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice so vojaška letala danes prvič napadla tudi samo sirsko prestolnico. Režim je doslej v napadih na območja znotraj Damaska uporabljal zgolj helikopterje.

Sicer pa so danes izbruhnili ostri spopadi v palestinskem begunskem taborišču Jarmuk blizu Damaska, kjer živi skoraj 150.000 ljudi. Uporniki so se spopadi z režimskimi silami, ki so jim podporo nudili palestinski borci. V Siriji sicer živi več kot 510.000 palestinskih beguncev, njihovo vodstvo pa večinoma podpira Asadov režim.