Svet

Orkan Sandy v ZDA po prvih podatkih terjal najmanj 13 življenj

STA / K.Š.
30. 10. 2012, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Orkan Sandy, ki je danes zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času trčil ob vzhodno obalo ZDA, je po uvodnih informacijah lokalnih oblasti in medijev povzročil smrt 13 ljudi.

Povzročil je tudi hude težave zaradi poplav in vetra na območju od Virginije na jugu do Massachusettsa na severu.

V dveh ločenih nesrečah so v New Jerseyju umrle štiri osebe, ki so jih v njihovih avtomobilih pokopala podrla drevesa. V Zahodni Virginiji je neka ženska zaradi snežnih padavin trčila z avtom v tovornjak. V Connecticutu je pod podrtim drevesom umrl moški, tako pa je končal tudi 30-letnik v lastni hiši v Queensu. Po zvezni državi New York so umrle še najmanj štiri osebe, seštevek pa bo zagotovo še višji.

Za prave ocene o gmotni škodi je še prezgodaj, saj nevihta še traja, vendar pa naj bi nanesla skupaj do 20 milijard dolarjev. Škoda bo velika zaradi poplav, o katerih poročajo iz držav New Jersey, New York, Massachusetts in Delaware. Nevihta je povzročila tudi prometni infarkt z zaprtjem letališč, avtocest, železnic in mestnega prometa. Izruvana drevesa so podirala daljnovode, ti pa so se zaradi vetra podirali tudi sami.

Brez elektrike je tako po poročanju ameriške tiskovne agencije AP ostalo 1,5 milijona ljudi, po poročanju televizije CNN pa skoraj tri milijone. Newyorško elektro podjetje ConEd je preventivno izklopilo elektriko za okrog 6500 odjemalcev na jugu Manhattna, nakar je voda zalila razdelilno postajo in je brez elektrike ostalo skupaj 250.000 odjemalcev južno od 39. ulice. V celem mestu, delih predmestja in Long Islanda je brez elektrike ostalo milijon odjemalcev.

V Brooklynu se je deloma podrl zid policijske postaje, ki so jo nato izpraznili. V predelu Chelsea na Manhattnu se je podrlo pročelje štirinadstropne zgradbe in razstavilo na ogled notranjost stanovanj, brez elektrike tudi iz lastnega generatorja pa je ostala bolnišnica newyorške univerze, iz katere so morali evakuirati bolnike.

Voda je začela pritekati tudi v predore podzemne železnice, vendar uvodoma dovolj počasi, da so jo uspeli sproti odstranjevati s črpalkami. Slana voda lahko hudo poškoduje električno napeljavo, ki poganja vlake, poleg tega pa je ogrožala tudi komunikacijske napeljave na jugu Manhattna, ki povezujejo finančni center mesta oziroma sveta.

Na jugu Manhattna v Battery parku se je gladina morja dvignila za 4,2 metra, kar je za več kot meter več od dosedanjega rekorda iz časa orkana Donna leta 1960.

Newyorški župan Michael Bloomberg je ukazal evakuacijo za 375.000 prebivalcev južnega dela Manhattna in v podkrepitev ukaza celo izklopil elektriko in vodo številnim zgradbam. Kritiki župana trdijo, da je to storil za socialne stanovanjske bloke, medtem ko se tistih s premožnimi najemniki ni dotaknil. Župan je to zanikal.

Morje je v ponedeljek zvečer povsem poplavilo predel Queensa Rockaway, kjer so obtičali številni prebivalci, ki niso upoštevali ukaza o evakuaciji. Z evakuacijami so imeli težave tudi v New Jerseyju, kjer je guverner Chris Cristie sinoči sporočil, da za tiste, ki niso ubogali ukaza in so obtičali, ne bo pomoči do jutra. Veliko ljudi je ostalo tudi v Atlantic Cityju, kjer se je orkan Sandy prebil na kopno.

Čeprav je bila Sandy takrat že prekvalificirana v tropsko nevihto, je ohranila močne vetrove s hitrostjo 130 kilometrov na uro, predvsem pa veliko moč, s katero je potiskala morje proti kopnem. Obalni predeli Long Islanda so poplavljeni in guverner New Yorka Andrew Cuomo je povedal, da bodo vse mobilizirane pripadnike nacionalne garde poslali tja za pomoč pri reševanju in odpravljanju posledic neurja.

Orkan je že v ponedeljek zjutraj ob obali Severne Karoline zajel muzejsko jadrnico Bounty, ki so jo zgradili za film "Upor na ladji Bounty" iz leta 1962 z Marlonom Brandom v glavni vlogi. Reševalci so spravili na varno 14 članov posadke, kapitan je ostal pogrešan, iz vode pa so potegnili truplo enega člana posadke.

Nevihta se je z vzhoda pomikala proti zahodu, nato pa zavila na sever in zajela veliko območje do Velikih jezer na meji s Kanado. Zaradi vetrov so visoke valove pričakovali tudi na jezeru Michigan pri Chicagu in drugod.

Sandy je vplivala tudi na predsedniško tekmo v ZDA, saj sta se tako demokrat Barack Obama kot republikanec Mitt Romney odpovedala javni kampanji. Obama je prevzel vajeti reševanja in odpravljanja posledic nevihte, Romney pa se je vzdržal kritik na račun predsednika. Danes pa bo zavihal rokave in v Ohiu pomagal pri odpravljanju posledic.

Orkan Sandy je postal uspešnica na družabnih spletnih straneh Facebook in Twitter, kjer lahko vsak objavlja fotografije in komentarje.