Svet

Orkan Sandy se vali proti New Yorku

STA / K.Š.
29. 10. 2012, 07.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Orkan Sandy, ki je od četrtka naprej na Karibih ubil 66 ljudi, se je v nedeljo zvečer začel približevati vzhodi obali ZDA.

Orkan je povzročil množične evakuacije ogroženih območij, prekinitve javnega prometa, navale na trgovine v iskanju osnovnih potrebščin in opozorila oblasti na čelu s predsednikom ZDA Barackom Obamo, naj ljudje nevarnost vzamejo resno.
Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) ocenjuje, da je Sandy največji orkan oziroma tropska nevihta, ki je kdajkoli doslej prizadel ZDA. Sicer ne po hitrosti vetrov, ki so v ponedeljek dosegli okrog 120 kilometrov na uro, ampak po obsegu in trajanju. Na kopno naj bi prišla danes zjutraj po krajevnem času nekje na območju zveznih držav Virginija, Maryland, Delaware, Pensilvanija in New York.
S seboj naj bi prinesla tudi do 3,5 metra visoke valove, tudi zaradi polne lune, ki poveča učinke plimovanja. Orkanski vetrovi, sicer le najšibkejše prve kategorije, se od centra neurja raztezajo do 280 kilometrov daleč, vetrovi, ki veljajo za tropsko nevihto, pa do 837 kilometrov daleč.
Sandy je na Haitiju povzročila smrt 51 ljudi, ubijala pa je tudi na Kubi, Jamajki, Bahamih in Portoriku. Na Bahamih so valovi zalili enega od letaliških terminalov, drugod pa je Sandy pustila za seboj običajno razdejanje podobnih neviht, kot so podrti mostovi, izruvana drevesa, pretrgani daljnovodi, zalite hiše, uničeni nasadi in podobno. Orkan je v nedeljo poplavljal dele obale Južne Karoline in se je pomikal počasi proti severu.
##IMAGE-16221##Obama se je srečal z uslužbenci administracije, ki skrbijo za odgovore na naravne nesreče in Američane opozoril, naj opozorila državnih in lokalnih oblasti vzamejo skrajno resno, ker gre za veliko neurje. Predsednik ZDA je za nekaj držav tudi razglasil izredne razmere, kar omogoča hitrejšo dostavo zvezne pomoči. Izredne razmere so sicer razglasili guvernerji več zveznih držav sami.
Sandy bo ob prihodu na kopno trčila ob dve območji hladnega zraka, ki prihajata proti vzhodu iz Kanade in zahoda ZDA. Poleg hudih padavin, ki bodo območje od obale Severne Karoline do Nove Anglije na vzhodu in v notranjost proti državi Ohio zalile z do predvidenih 300 milimetrov dežja, se obeta tudi sneg.
V mestu New York so v nedeljo zvečer prekinili promet s podzemno železnico ter mestnimi avtobusi. Od danes naprej je promet prekinjen tudi na podzemni železnici Washingtona in nekaterih drugih mestih, kot je Philadelphia. V Bostonu se za ta ukrep še niso odločili. Prekinjen je tudi promet z vlaki nacionalne železnice Amtrak, letališča pa so bila v nedeljo še odprta. Letalske družbe so uvedle tudi nekaj dodatnih poletov, danes pa so letališča v New Yorku in Washingtonu ter drugje, kjer se pričakujejo močni vetrovi, zaprta.
Newyorški župan Michael Bloomberg je ukazal evakuacijo določenih območij mesta, ki so najbolj izpostavljena nevarnosti poplav. To so mestne plaže in okolica ter drugi predeli blizu morja ali Hudsona oziroma Vzhodne reke. Na jugu Manhattna so izpraznili območje Battery Park Cityja, ki so ga ob gradnji danes porušenih dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra iztrgali izlivu reke Hudson. Vsega skupaj je ukaz zadel 375.000 ljudi.
Bloomberg je pokazal, da ni šale s tem, da je izpraznjenim območjem izklopil dvigala ter toplo in hladno vodo. Za izklop elektrike pa bo v New Yorku in drugje zagotovo poskrbel sama Sandy. Tisti s sorodniki ali prijatelji kje bolj na varnem so se odpravili k njim, za druge pa so odprli 72 zasilnih zavetišč. Takšne izredne razmere bodo trajale najmanj do torka. Bloomberg je meščane opozoril, naj ubogajo ukaz za evakuacijo in ne ogrožajo lastnih življenj ter življenj reševalcev.
Prebivalci New Yorka in drugih ogroženih območij so v nedeljo zavzeli trgovine v iskanju hrane, vode, baterij, generatorjev, sveč in drugih potrebščin, po mestu pa bo za varnost skrbelo več kot tisoč pripadnikov nacionalne garde. Šole danes ne bo v New Yorku, Washingtonu, Philadelphii, Newarku, Jersey Cityju in drugih mestih.
Zasedanja so odpovedali na ZN, newyorška borza pa bo poslovala le elektronsko. Borza Nasdaq naj bi bila sicer odprta za normalno poslovanje in tudi druge finančne ustanove so se pripravile tako, da so uslužbence namestile po hotelih na Manhattnu, da bodo lahko prišli v službo peš.
Po nekaj letih obnove notranjosti so v nedeljo odprli kip Svobode, vendar pa ga hkrati še isti dan spet zaprli do konca nevihte. Za hitro otvoritev ga je obiskal zvezni minister za notranje zadeve Ken Salazar, skupaj s kadeti vojaške akademije. Gledališča na Broadwayju bodo danes zaprta, ljubitelji igralništva pa so se morali iz Atlantic Cityja v New Jerseyju pobrati na varno že v soboto. Jedrske elektrarne na vzhodu ZDA so dobile naslednje dni dodatne nadzornike, vendar pa niso nobene zaprli.

Tudi lansko leto je orkan prizadel New York z okolico, a škoda je bila takrat manjša od napovedane. Prebivalci upajo, da bo tudi letos tako.