Svet

Pralni stroj za Nobelovega nagrajenca?

STA / S.R.
21. 10. 2012, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski ministri poskušajo volivce navdušiti tudi s šaljivimi potezami.

Tako so se odločili zbrati denar za nakup novega pralnega stroja za prejemnika letošnje Nobelove nagrade za medicino, Japonca Šinjo Jamanako, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Jamanaka se je namreč šalil, da je, ko so ga prek telefona iz Osla obvestili o prejemu Nobelove nagrade, ravno popravljal pralni stroj. Zato je 16 ministrov iz vlade japonskega premiera Jošihika Node obljubilo, da bo vsak prispeval 10.000 jenov (okoli 100 evrov) v sklad, iz katerega bodo raziskovalcu kupili nov pralni stroj.

Japonski mediji potezo večinoma razumejo kot poskus napraviti vtis na volivce, ki vladi niso zelo naklonjeni. Noda naj bi v luči vse glasnejših pozivov opozicije v prihodnjih mesecih sklical predčasne volitve.

Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino si Jamanaka deli z Britancem Johnom Gurdonom, prejela pa sta jo za odkritje, da je zrele celice mogoče reprogramirati, da postanejo pluripotentne. Nagrada ima sicer tudi svoj finančni del. Letos bo z njo vsak od nagrajencev postal bogatejši za osem milijonov švedskih kron (940.000 evrov).