Svet

Bela hiša zanika poročila o neposrednih pogajanjih z Iranom

STA / S.R.
21. 10. 2012, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bela hiša je v soboto zvečer zanikala poročila, da je Iran pristal na neposredna pogajanja z ZDA o svojem jedrskem programu.

New York Times je, sklicujoč se na neimenovane vire v administraciji predsednika Baracka Obame, poročal, da je bil dogovor o pogajanjih dosežen po dolgotrajnih tajnih stikih z Iranom.

"Ni res, da sta se ZDA in Iran dogovorila za neposredne pogovore ali kakršnokoli srečanje po ameriških volitvah," je zatrdil tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Tommy Vietor. Pojasnil je, da si ZDA skupaj z ostalimi štirimi stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo še naprej prizadevajo prepričati Teheran, naj opusti svoje težnje po jedrski oborožitvi.

Vietor je dodal, da je Washington že ob začetku sporočil, da "bi se bili pripravljeni srečati dvostransko". Ameriški predsednik je dal po njegovih besedah jasno vedeti, da bo preprečil Iranu, da bi se dokopal do jedrskega orožja, in "naredili bomo vse, kar moramo, da bomo to dosegli", povzemajo tuje tiskovne agencije.