Svet

V napadu Al Kaide na jugu Jemna smrtne žrtve med vojaki

STA / S.R.
19. 10. 2012, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V današnji eksploziji v vojaški bazi v provinci Abjan na jugu Jemna je umrlo najmanj 14 jemenskih vojakov, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Po njihovih navedbah so pripadniki mednarodne teroristične mreže Al Kaida uspeli skozi več kontrolnih točk v bazo pripeljati z eksplozivom napolnjen avtomobil, ki je nato eksplodiral.

Po navedbah predstavnika jemenskih vojaških sil so se štirje člani Al Kaide z razstrelivom v vojaškem avtomobilu prebili do vojaške baze v kraju Šakra, 35 kilometrov od središča Abjana Zindžibar. Napad so izvedli dan potem, ko je ameriško letalo brez pilota v provinci ubilo sedem pripadnikov teroristične mreže.

Po navedbah jemenskih predstavnikov si Al Kaida prizadeva za utrditev položajev v bližini največjih mest na jugu države, od koder bi lahko izvajala operacije proti jemenski vojski in lokalnim milicah, ki podpirajo vojsko.

Vladna vojska je sicer maja v obsežni ofenzivi pregnala predstavnike Al Kaide iz njihovih najpomembnejših oporišč, med drugim iz Zindžibarja in Džarja. Vojaško akcijo so izvedli tudi ob podpori ameriških brezpilotnih letal, ki so v zadnjih mesecih večkrat napadla položaje Al Kaide na jugu in vzhodu države.

Al Kaida je med lanskimi množičnimi protivladnimi protesti, zaradi katerih je na koncu odstopil tedanji predsednik Ali Abdulah Saleh, izkoristila šibkost jemenskih oblasti v Sani in zavzela nekatera območja na jugu države.