Svet

Kitajske vojaške ladje opazili v bližini japonskega otoka

STA / S.R.
16. 10. 2012, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V morju blizu japonskega otoka so danes opazili sedem kitajskih vojaških ladij, med njimi dva rušilca, je sporočilo obrambno ministrstvo v Tokiu.

S tem so se napetosti med Japonsko in Kitajsko še dodatno zaostrile. Ladje kitajske mornarice so po navedbah ministrstva opazili danes okoli 7. ure zjutraj oziroma v ponedeljek okoli 22. ure zvečer po srednjeevropskem času. Nahajale so se slabih 50 kilometrov južno-jugovzhodno od otoka Jonaguni. Gre za poseljen otok, ki je mednarodno priznan le kot del Japonske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ladje so bile v t.i. zunanjem morskem pasu - gre za 12 navtičnih milj širok pas, ki se nahaja takoj ob prav tako 12 navtičnih milj širokem pasi teritorialnih voda in ga ureja mednarodno pomorsko pravo - ter so se pomikale v smeri severa od Tihega oceana proti Vzhodnokitajskem morju.

Kot so še pojasnili v Toki, sta med ladjami dva rušilca, od katerih je vsaj eden opremljen z raketami, dve fregati, dve ladji za reševanje podmornic in ena oskrbovalna ladja.

Kot je povedal predstavnik japonskega ministrstva, zaenkrat niso zaznali dejanj, kot sta vzletanje helikopterjev z ladij ali vplutje ladij v japonske teritorialne vode. A kot je dodal, "ostajamo v pripravljenosti in izvajamo nadzor nad vodami na tem območju z letali in ladjami".

Dogodek sledi nekajdnevni umiritvi v sporu med Tokiom in Pekingom glede suverenosti nad majhno skupino otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki jih na Japonskem imenujejo Senkaku, na Kitajskem pa Diaoyu. Kitajske ladje so v zadnjih tednih redno plule v bližini otokov, ki so sicer pod japonsko upravo, a kitajska vojska se jim zaenkrat ni približala.

Kitajska mornarica je nekako obkoljena z dolgo verigo otočkov okoli japonske Okinave, mimo katerih mora pluti vsakič, ko želi iz Vzhodnokitajskega morja v Pacifik in nazaj. Vendarle pa med otoki obstajajo dovolj široki prehodi, tako da se lahko kitajske ladje izognejo japonskemu zunanjemu morskemu pasu, če to seveda želijo, dodaja AFP.

Po mednarodnem pravu imajo tuje ladje, vključno z vojaškimi, pravico pluti v t.i. zunanjem morskem pasu neke države, obenem pa ima ta država v tem pasu pravico izvajati nadzor, in sicer z namenom preprečevanja morebitnih kršitev njenih carinskih, davčnih, imigracijskih ali sanitarnih zakonov in predpisov na svojem ozemlju oz. v teritorialnih vodah.