Svet

Hrvaška nevesta za terorista Al Kaide

STA / S.R.
16. 10. 2012, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška obveščevalna agencija Cia je plačala 250.000 dolarjev vohunu iz vrst teroristične mreže Al Kaide, da najde eno od nevest za v ZDA rojenega terorista Anvarja al Avlakija.

Naklep je razkril danski časopis Jyllands-Posten, Cia pa poročila noče komentirati. Nevesta je prišla iz Zagreba.

Anvar al Avlaki je postal glavna tarča ameriških obveščevalcev po smrti Osame bi Ladna. Terorist je bil vpleten v poskus napada na ZDA z bombo v spodnjih hlačah nigerijskega mladeniča za božič leta 2009. Prav tako tudi v napad vojaškega psihiatra v oporišču Fort Hood v Teksasu istega leta. Al Avlakija so Američani ubili 30. septembra lani v Jemnu z brezpilotnim letalom.

Danski časopis je sedaj razkril zgodbo, da je Cia najela danskega člana Al Kaide Mortena Storma, ki je prestopil v islamsko vero, da ji pomaga ubiti al Avlakija že prej. Plačali so mu 250.000 dolarjev, da je izdal svojega šefa. Al Avlaki mu je zaupal in ga je leta 2009 prosil, naj mu najde nevesto nekje iz Evrope. Storm mu je preko Facebooka našel 32-letno hrvaško blondinko Amino iz Zagreba, ki je al Avlakija občudovala.

Storm je mlada zaljubljenca povezal preko elektronskih sporočil in Amina je med drugim bodočemu soprogu pisala, da je pripravljena na nevarne stvari in tudi umreti za Alaha. Al Avlaki ji je odgovoril, da je naravnost imenitno, da je pripravljena živeti v težkih okoliščinah, osamljena in brez komunikacij z drugimi ljudmi.

Amina je odpotovala v Jemen s prtljago, v katero je Cia nastavila elektronske naprave za sledenje. Če teroristi ne bi bili dovolj previdni in ji prtljage ne bi odvzeli, bi bila v napadu brezpilotnega letala pokončana tudi sama.

Medeni tedni terorista in njegove podobno odločne izvoljenke so bili sicer zelo kratki. Al Avlaki je umrl, tretja po vrsti nevesta pa je preživela in bila hudo jezna. Storma je zaprosila, naj ji uredi samomorilsko misijo, da maščuje svojega moža. Vodstvo Al Kaide pa je na naklep dalo rdečo luč in jo raje zaposlilo pri teroristični spletni reviji Inspire.