Svet

Bodo droge postale legalne?

STA / S.R.
15. 10. 2012, 22.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska strokovna skupina vodilnih znanstvenikov, policistov, akademikov in drugih strokovnjakov je po zaključku šestletne študije pozvala k dekriminalizaciji uporabe drog.

Posedovanje manjših količin pod nadzorom ne bi smelo biti več kaznivo dejanje, to pa tudi ne bi pomembno povečalo uporabe drog, so prepričani.

Britanska neodvisna svetovalna komisija za politiko do drog (UKDPC) meni, da bi kazenske sankcije zaradi posedovanja drog lahko postale zgolj prekrški, ki bi jih kaznovali z globami ali na primer z napotitvijo na predavanja o škodljivosti drog ipd.

V Veliki Britaniji sicer vsako leto zaradi posedovanja drog izrečejo kazenske sankcije 42.000 ljudem, izrečejo pa tudi okoli 160.000 opozoril zaradi posedovanja marihuane, poroča britanski dnevnik Guardian.

Menijo še, da bi uvedba minimalne kazni ali sploh odprava kazni za tiste, ki sami pridelujejo kanabis za osebno uporabo, lahko škodovala velikim "tovarnam" marihuane, ki jih nadzoruje organiziran kriminal.

Komisija, ki jo je vodila Dame Ruth Runciman, je opozorila, da študija dokazuje, da sedanje politike glede mamil ne dajejo pravih rezultatov, v nekaterih primerih pa še povečujejo probleme.

"Uživanje mamil ne povzroča vedno problemov, vendar oblasti to redko upoštevajo. Dejansko večina uživalcev nima večjih problemov in obstajajo tudi dokazi, da lahko uporaba drog v nekaterih okoliščinah tudi koristi," so zapisali v poročilu, ki obsega 173 strani.

Britansko politiko do drog kritizirajo kot poenostavljeno, ker ne priznava, da so problemi z drogami povezani tudi z neenakostjo in družbenim izključevanjem.

Kot slabo ocenjujejo tudi problematiko odvajanja od alkohola in nikotina in opozarjajo, da kampanje v šolah, kakršna je na primer "Reci drogam ne", lahko včasih vzpodbudijo otroke k poskušanju. Včasih pa prehiter program abstinence vodi uživalce v predoziranje in smrt, opozarjajo.

Pozivajo predvsem k dekriminalizaciji uporabe marihuane, če pa bi ta politika pokazala dobre rezultate, bi jo lahko razširili še na nekatere druge droge. Pri tem izpostavljajo pozitivne izkušnje Portugalske in Češke na tem področju, kjer se uporaba drog zato ni nič povečala.

Vendar pa komisija ne poziva h kakim radikalnejšim ukrepom v korist t.i. trdih drog. Legalna prodaja mamil, kot sta npr. heroin ali pa kokain, bi povzročila več škode, kot jo sedaj povzroča nezakonita trgovina s temi mamili.

Študija te komisije je prvo večje neodvisno delo na področju politike do drog po vplivnem poročilu policijskega sklada izpred 12 let, ki je že pozvalo h koncu kaznovanja posedovanja marihuane z zaporom.