Nobelova nagrada za ekonomija je bila zadnja v nizu razglasitev letošnjih nagrajencev te prestižne nagrade.

Šestdesetletni Roth je profesor na univerzi Harvard v Bostonu, 89-letni Shapley pa častno upokojeni profesor na kalifornijski univerzi v Los Angelesu. Ukvarjala sta se predvsem s tem, kako v ekonomiji povezati različne akterje. Npr., kako povezati študente z ustrezno šolo in celo, kako povezati donatorje človeških organov s pacienti, ki jih potrebujejo.

Shapley je prispeval zgodnje teoretične osnove na tem področju, Roth pa je študijo prenesel v prakso. Čeprav sta znanstvenika delala neodvisno drug od drugega, pa je kombinacija Shapleyeve osnovne teorije in Rothovega empiričnega raziskovanja, eksperimentov in delovanja v praksi vodila v cvetoče področje raziskovanja in izboljšala delovanje številnih trgov.

Nobelova nagrada za ekonomijo po tehnični plasti sicer ni "prava" Nobelova nagrada, saj za razliko od ostalih petih - za medicino, fiziko, kemijo, literaturo in mir - ni bila del izvirnega sklopa nagrad. Na pobudo švedske centralne banke so jo začeli podeljevati šele leta 1969.

Nobelove nagrade - vsaka je vredna 10 milijonov švedskih kron (dober milijon evrov), lahko pa si jo razdelijo do trije nagrajenci - bodo slavnostno podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi lani je sicer Nobelova nagrada za ekonomijo romala v ameriške roke. Prejela sta jo Thomas J. Sargent in Christopher A. Sims, in sicer za empirične raziskave na področju vzročno-posledičnih zvez v makroekonomiji.