Svet

Schettino na zaslišanju zaradi brodoloma Concordie

STA / S.R.
15. 10. 2012, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V italijanskem Grossetu danes poteka zaslišanje pred sojenjem v primeru brodoloma potniške ladje Costa Concordia, v katerem je življenje izgubilo 32 ljudi.

Glavni osumljenec za brodolom in povzročitev smrti je kapitan ladje Francesco Schettino.

Gre za prvo od predvidoma treh zaslišanj, na katerih bosta obe strani predstavili dokazni material, sodišče pa bo nato odločilo, ali se bo sodni proces proti Schettinu začel ali ne, poročajo italijanski mediji.

Zaslišanje zaradi velikega števila odvetnikov prizadetih potnikov in prič poteka v enem od gledališč v Grossetu, ki je tudi pod poostrenim varnostnim režimom. Zaslišanja bodo sicer potekala za zaprtimi vrati.

Schettino ob današnjem prihodu na zaslišanje ni želel dajati izjav in se je številnim medijem s celega sveta izmuznil skozi stranski vhod v gledališče.

Zaslišanja se po poročanju italijanskih medijev udeležuje tudi več kot 1000 potnikov, ki so preživeli brodolom, in sorodnikov žrtev. Eden on potnikov Coste Concordie je dejal, da mu želijo pogledati v oči in videti, kako se bo odzval na obtožbe.

Costa Concordia je nasedla in se prevrnila na bok 13. januarja letos pri toskanskem otoku Giglio. Obsežno poročilo o brodolomu, ki so ga nedavno pripravili in objavili strokovni izvedenci, večino krivde za nesrečo pripisuje kapitanu Schettinu.

Schettino je po ugotovitvah strokovnjakov na podlagi analize posnetkov komunikacij in drugega materiala svojim podrejenim dajal pomanjkljive in nenatančne ukaze ter vsaj 50 minut prepozno izdal povelje za evakuacijo potnikov.

Schettino je poleg tega še pred dokončanjem evakuacije vseh potnikov zapustil ladjo, kar je po italijanski zakonodaji kaznivo dejanje.

Del krivde so strokovnjaki pripisali tudi ladjarju, ki ni poskrbel za zadostno izobraževanje posadke za izredne razmere. Člani posadke so imeli težave pri usmerjanju ljudi na evakuacijske točke, niso znali delovnega jezika ladje, italijanščine, in so, tudi po pričanju potnikov, delovali zelo zmedeno.

Schettina tožilci obtožujejo povzročitve brodoloma, nenaklepnega umora in zapustitve ladje še pred evakuacijo vseh potnikov, za kar mu grozi dolga zaporna kazen. Med preiskovanci je sicer še osem oseb.