Svet

Umrl nekdanji kamboški kralj Norodom Sihanuk

STA
15. 10. 2012, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Pekingu je danes umrl nekdanji kamboški kralj Norodom Sihanuk, so sporočili kamboški predstavniki.

Umrl je naravne smrti. V zadnjih letih je sicer trpel za večjim številom bolezni, umrl pa je tik pred 90. rojstnim dnem, ki bi ga obeležil 31. oktobra, je pojasnil namestnik kamboškega premiera Nhek Bunchhay.

"To je velika izguba za Kambodžo. Zelo smo žalostni. Nekdanji kralj je bil velik kralj in vsi smo ga spoštovali in ljubili," je za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua dejal Nhek, ki je tudi sporočil, da je nekdanji kralj umrl.

V Peking bosta še danes odpotovala sedanji kamboški kralj Norodom Sihamoni in premier Hun Sen, ki bosta prevzela truplo nekdanjega kralja, ki ga nameravajo pokopati na tradicionalnem pogrebu. Glede na njegovo zadnjo željo naj bi ga upepelili, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili iz Phnom Penha, bodo pokojnika postavili na ogled za tri mesece, nato pa mu bodo pripravili razkošen pogreb. V domovino ga bodo prepeljali v sredo, do nedelje pa bo trajalo uradno žalovanje, še poroča AFP.

Norodom Sihanuk je bil pogost obiskovalec Kitajske, zadnja leta pa se je v Pekingu tudi zdravil. V kitajski prestolnici si je uredil tudi rezidenco, kjer je bival od januarja. Na koncu naj bi bilo zanj usodno srce, sicer pa je trpel za več boleznimi, vključno za rakom in diabetesom.

Norodom Sihanuk je bil eden najdlje živečih in vladajočih monarhov na svetu. Kralj je postal leta 1941, leta 2004 je odstopil in prestol predal svojemu sinu; kot razlog je navedel visoko starost in zdravstvene težave. Kljub temu je ostal zelo priljubljen v domovini, kjer so ga klicali "kralj oče".

Efektivno je suveren države postal leta 1953, ko se je Kambodža osamosvojila izpod francoske kolonialne oblasti. Na prestolu je bil do leta 1970, ko ga je ob podpori ZDA odstavil njegov lastni general Lon Nol, ki je nato ustanovil Kmersko republiko.

Sihanuk se je umaknil v izgnanstvo na Kitajsko, kjer je organiziral odpor, začel pa je podpirati tudi komunistično gibanje Rdečih kmerov in jim posredno pomagal tudi na oblast v svoji domovini (leta 1975). V obdobju krvave vladavine Rdečih kmerov pod vodstvom Pola Pota je bil simbolični poglavar države, a le do leta 1976, ko so ga "upokojili".

Leta 1978 je po invaziji Vietnama padel tudi režim Rdečih kmerov, državo pa je zajela še hujša gverilska državljanska vojna. Sihanuk je bil med glavnimi voditelji boja proti vietnamski okupaciji. Po vzpostavitvi miru se je leta 1991 po 13 letih v izgnanstvu vrnil v Kambodžo. Leta 1993 so v državi vzpostavili ustavno monarhijo, Sihanuk pa je znova postal kralj, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.

Glede na turbulentno zgodovino Kambodže se je zapisal tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot politik, ki je imel največje število različnih položajev oz. nazivov. Dvakrat je bil kralj, dvakrat suvereni princ, enkrat predsednik, dvakrat premier in večkrat vodja vlade v izgnanstvu, še navaja Wikipedia.