Svet

Sirija zaprla zračni prostor za turška potniška letala

STA/K.Š.
14. 10. 2012, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirija je opolnoči zaprla zračni prostor za vsa turška potniška letala.

Gre za povračilni ukrep Damaska, potem ko so turški vojaški lovci v sredo k pristanku v Ankari prisilili sirsko potniško letalo, ker naj bi prevažalo vojaško opremo in strelivo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turčija preletov sirskih civilnih letal doslej ni prepovedala. Je pa Ankara po poročanju medijev sporočila, da si pridržuje pravico do prizemljitve še kakšnega sirskega civilnega letala, za katerega bodo sumili, da prevaža vojaško opremo.

Turški vojaški letali sta potniško letalo, ki je bilo na poti iz Moskve v Damask, zaradi sumljivega tovora v sredo prisilili k pristanku.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v četrtek izjavil, da je sirsko potniško letalo, ki ga je turška vojska v sredo prisilila k pristanku na letališču v Ankari, prevažalo vojaško opremo ruskega proizvajalca in strelivo. Erdogan je ob tem poudaril, da je bil tovor na letalu namenjen sirski vojski. Podrobnosti o naravi vojaške opreme, ki so jo našli na letalu, tako turški premier ni razkril.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v petek v prvem odzivu na turške očitke zatrdil, da je letalo prevažalo rusko opremo za radarske postaje, kar je bil zakonit tovor v skladu z mednarodnim pravom. Obenem je dejal, da bi lahko opremo uporabljali tako v civilne kot tudi vojaške namene.