Svet

Novi spopadi med Turčijo in Sirijo

STA/K.Š.
8. 10. 2012, 19.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na turško ozemlje so iz Sirije danes znova priletele granate, turško topništvo pa je odgovorilo z obstreljevanjem sirske strani meje.

Po navedbah turške strani so sirske granate priletele v provinco Hatay na jugu Turčije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do novega obstreljevanja je prišlo le nekaj ur zatem, ko je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon stopnjevanje napetosti ob meji označil za "izjemno nevarno". V govoru na zasedanju Sveta Evrope v Strasbourgu je opozoril, da se utegne nestabilnost iz Sirije razširiti na celotno regijo.

Do izmenjave strelov med sirsko in turško stranjo prihaja že od srede, ko je bilo na turški strani ubitih pet ljudi. Turčija je obljubila povračilne ukrepe, turški parlament pa je v četrtek odobril vojaške akcije na sirski strani za zaščito turških interesov, če bo potrebno.

Turški predsednik Abdullah Gül je danes poudaril, da odločitev parlamenta ne pomeni mandata za vojno, da pa je v stalnem stiku z vojaškimi poveljniki, da bi vedno zagotovili ustrezen odziv na ravnanje Sirije. "Kot vidite, delamo vse, kar je potrebno, in tako bomo tudi nadaljevali," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sirska vlada Turčiji, Katarju in Savdski Arabiji očita, da podpirajo sirske upornike. Sirska opozicija pa zatrjuje, da vlada v Damasku uživa podporo Irana.