Svet

Zaradi koktajla ob želodec

S.R.
8. 10. 2012, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koktajli so morda res dobrega okusa in še bolj privlačnega videza, a so včasih lahko tudi izjemno nevarni, tudi, če spijete samo enega.

To je na lastni koži spoznala tudi najstnica iz Velike Britanije, ki so ji morali zaradi zaužitja koktajla s tekočim dušikom odstraniti želodec. V nasprotnem primeru najstnica ne bi preživela.

Gaby Scanlon iz Lancastra je ravno praznovala svoj 18. rojstni dan, spila pijačo, nato pa čutila, da ne more več normalno dihati. V trenutku so sledile še hude bolečine v trebuhu, zato so njeni prijatelji poklicali rešilca. Po prihodu v bolnišnico so zdravniki ugotovili, da ima luknjo v želodcu. V nujni operaciji so Gaby odstranili želodec in ji tako rešili življenje. 18-letnica iz mesta Heysham v okrožju Lancashire je v resnem, a stabilnem stanju. Njeni prijatelji so na Twitterju zapisali, da se jim je po operaciji že javila z SMS sporočili. Bar, v katerem je Gaby spila smrtonosen koktajl naj bi se imenoval ''Oscar's''. Lstniki lokala so hitro sestavili izjavo za javnost, v kateri zagotavljajo, a so ''izjemno zaskrbljeni'' zaradi zdravstvenega stanja najstnice.

Vzrok Gabyjne stiske naj bi bil koktajl, ki ga bar oglašuje na svoji Facebook strani. Gre za koktajl s tekočim dušikom, ki se imenuje ''Pornstar Martini'', stane pa slabih 12 evrov. Policija pravi, da je ''Oscar's'' po incidentu, ki se je zgodil v četrtek, 4. oktobra prenehal s prodajanjem te pijače. Predstavnik policije je še dodal, da lastniki lokala v preiskavi brez zadržkov sodelujejo z oblastmi, tako da bodo skupaj ugotovili, kaj se je tiste noči zares zgodilo. Tekoči dušik je zadnja leta vse bolj priljubljen pri instantnem zmrzovanju jedi in pijač, z njim pa se da poleg ohlajevanja pijače tudi lepo okrasiti, saj se tekoči dušik kadi. A zdravniki opozarjajo, da se sam tekoči dušik nikdar ne bi smel zaužiti, saj lahko povzroči poškodbe notranjih organov, kar je na lastni koži občutila tudi Gaby.
V kolikor tekoči dušik pogoltnemo lahko slednji zmrzne dele ust, grla, ali želodca ali celo povzroči hude omrzline, ki lahko hitro uničijo tkivo. Poleg tega lahko tekočina v želodcu na hitro zavre, kar povzroči ogromne količine pare, ki prav tako lahko poškoduje želodec. Vsekakor ne gre za snov, s katero bi veljajo eksperimentirati v koktajlih.