Njegov nasprotnik Henrique Capriles Radonski pa je osvojil 45 odstotkov. Chavez je tako osvojil še četrti predsedniški mandat v južnoameriški državi bogati z nafto.

57-letni Chavez je preko svojega twitterja nemudoma izrazil hvaležnost bogu in ljudstvu za novo zmago ter navdušeno sporočil naj živi Venezuela. Skupni kandidat opozicije 40-letni pravnik Capriles je še pred objavo izidov sporočil, da jih bo spoštoval, kakršnikoli že bodo.

Chavezova zmaga je bila pričakovana, saj si je precej pomagal tudi s tem, da je pred volitvami povečal subvencije hrane revnim prebivalcem države in olajšal dostop do stanovanjskih nepremičnin.

Kljub zmagi pa se bo skoraj nemudoma začelo ugibanje o njegovem nasledniku. Chavez je namreč preživel tri operacije raka in čeprav je julija odločno zatrdil, da je bolezen premagal, dvomi ostajajo.

Chaveza imajo privrženci za zagovornika pravic revnih, nasprotniki pa za avtokrata. Capriles je v zadnjih štirih mesecih zaostanek v anketa krepko znižal, vendar še vedno na le okrog deset odstotkov. Chavez je na prejšnjih volitvah leta 2006 zmagal s 63 odstotki glasov.