Svet

Južna Koreja potrojila doseg svojih raket

STA
7. 10. 2012, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južna Koreja je danes objavila, da je z ZDA sklenila dogovor o nadgradnji svojih raketnih sistemov.

Rakete naj bi imele domet okoli 800 kilometrov ali skoraj trikrat več kot doslej in naj bi bile zmožne zadeti katerikoli cilj v Severni Koreji. Analitiki že opozarjajo, da bo to močno razburilo Pjongjang.

Doslej so imele južnokorejske rakete doseg 300 kilometrov, sedaj pa naj bi bile zmožne doseči tudi do 800 kilometrov oddaljene cilje, je sporočil glavni svetovalec za nacionalno varnost Chun Yung Woo. "Glavni namen te odločitve je zmanjševanje provokacij Severne Koreje," je dejal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V dosegu južnokorejskih raket pa zdaj ne bo le Severna Koreja, ampak tudi območja na Kitajskem in Japonskem, še navaja AFP.

ZDA imajo v Južni Koreji 28.500 svojih vojakov in državo tudi "ščitijo" pred morebitnim jedrskim napadom s strani Severne Koreje. Seul pa na drugi strani sprejema omejitve svojih raketnih zmogljivosti.

Tako je na primer zadnji dogovor z ZDA iz leta 2001 omejil južnokorejske rakete z dosegom do 300 kilometrov in bojno glavo do 500 kilogramov. A v Seulu so si dolgo prizadevali, da bi te zmogljivosti povečali zaradi severnokorejskih raketnih in tudi jedrskih preizkusov, še navaja AFP.