Svet

FBI razbil rusko vohunsko mrežo v Houstonu

STA / S.R.
3. 10. 2012, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška zvezna policija FBI je odkrila in razbila novo rusko vohunsko mrežo v ZDA, ki je Moskvi posredovala sodobno elektroniko za vojaške namene.

FBI je skupaj 11 ljudi, povezanih s podjetjem Arc Electronics iz Houstona pod vodstvom Aleksandra Fišenka, med drugim obtožil ponarejanja dokumentov.

Podjetje se je na zunaj ukvarjalo s proizvodnjo semaforjev, po trditvah FBI pa je v bistvu oskrbovalo Moskvo z visoko tehnološko vojaško opremo. Nekaj te opreme je že končalo v Rusiji. Preiskava je zajela skupaj 165 oseb in podjetij v Teksasu in Rusiji.

Obtožnico so objavili na zveznem sodišču v Brooklynu. V Kazahstanu rojeni Fišenko je obtožen posebej kot neprijavljeni agent ruske vlade v ZDA oz. kot vohun. Vsem obtoženim nameravajo soditi v New Yorku.

FBI trdi, da so obtoženci od oktobra 2008 do aretacije sodelovali v zaroti, katere cilj je bil priti do sodobne mikroelektronike pri ameriških proizvajalcih in jo izvoziti v Rusijo, čeprav gre za izdelke, za katere velja prepoved izvoza.

Gre za mikroprocesorje in čipe, ki se uporabljajo v vojaških sistemih, kot so radarji, vodljivi raketni izstrelki, sprožilci detonacij in podobno. Rusija tovrstne tehnologije ne proizvaja, ker za to nima zmogljivosti.