Svet

V napadu na parlament v Kirgizistanu več ranjenih

STA / S.R.
3. 10. 2012, 13.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred parlamentom v kirgizistanski prestolnici Biškek so med protesti proti podržavljenju večjega rudnika zlata danes izbruhnili spopadi med demonstranti in varnostnimi silami, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 10 ljudi.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je več deset protestnikov hotelo vdreti v parlament, policija pa jim je to preprečila.

Protestniki so nato policiste obmetavali s kamenjem.

Rudnik zlata Kumtor blizu meje s Kitajsko je v lasti kanadskega podjetja, po lastnih navedbah pa je imel lani dobrih 941 milijonov dolarjev dobička, še poroča dpa.

Kirgizistan je bil druga najrevnejša sovjetska republika in kljub pomoči z Zahoda ostaja ena najrevnejših držav Srednje Azije. Njegovo gospodarstvo je v veliki meri odvisno od izkoriščanja naravnih bogastev, saj je bogat z različnimi rudninami, ne pa tudi z nafto in plinom. Pomembna gospodarska panoga ostaja tudi kmetijstvo, še posebej živinoreja.

Hud šok je Kirgizistan doživel ob razpadu Sovjetske zveze, saj je izgubil ogromen trg, na katerega je odpadlo kar 98 odstotkov njegovega izvoza. Leta 2010 je državo več mesecev pretresalo medetnično nasilje med Kirgizi in Uzbeki ter demonstracije, ki so zahtevale najmanj 87 smrtnih žrtev in med drugim z oblasti odnesle predsednika Kurmanbeka Bakijeva.