Svet

Spet karikatura preroka Mohameda

STA / S.R.
1. 10. 2012, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Norveško-sirska pisateljica in komentatorka Sara Mats Azmeh Rasmussen je na svojem blogu objavila karikaturo preroka Mohameda.

S tem je izrazila podporo svobodi govora in francoskemu satiričnemu tedniku Charlie Hebdo, ki je minuli mesec razburil z objavo karikatur preroka Mohameda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na karikaturi, ki jo je objavila na svojem blogu, je podoba bradatega moškega ob moškem in dveh, skoraj povsem zakritih ženskah, s podpisom "Če ne želiš biti narisan, se zakrij, prerok".

Ob tem je zapisala, da želi s tem izraziti podporo svobodi govora in francoskemu satiričnemu tedniku Charlie Hebdo, ki je z objavo karikatur preroka Mohameda razjezil del muslimanskega sveta, kjer so septembra potekali nasilni protesti zaradi do islama žaljivega ameriškega amaterskega filma.

Rasmussenova, ki se je označila za "avtorico in borko za človekove pravice muslimanskega porekla", je ob tem še zapisala, da je ne samo treba braniti pravico do svobode govora in izražanja, temveč da bi muslimani morali narisati še več karikatur preroka Mohameda. S tem bi bilo bistvo bolj jasno - da ne gre za konflikt Vzhoda in Zahoda ali muslimanov in kristjanov. "Gre za konflikt med dogmo ter demokratičnim duhom in kulturo. Ta konflikt obstaja tudi znotraj islamskega sveta," je poudarila.

Rasmussenova, ki je odločna podpornica pravic homoseksualcev, se je na naslovnice sicer prebila leta 2009, ko je ob mednarodnem dnevu žensk v javnosti zažgala muslimansko naglavno ruto hidžab.