Svet

Pištoli Bonnie in Clydea prodali za pol milijona dolarjev

STA / S.R.
1. 10. 2012, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pištoli enega najbolj razvpitih ameriških gangsterskih parov Bonnie in Clydea so v nedeljo na dražbi v ZDA prodali za več kot pol milijona dolarjev (393.000 evrov).

Gre za pištoli, ki so ju policisti našli pri njima, potem ko so ju iz zasede ubili maja leta 1934 v Louisiani. Na dražbi v Hampshireu so sicer prodajali skupno 134 predmetov razvpitih kriminalcev in znanih policistov, prodali pa so jih za skupno 1,1 milijona dolarjev.

Najvišjo ceno je dosegel revolver kalibra 38 Bonnie Parker, ki so ga prodali za 264.000 dolarjev. Ob smrti ga je imela pripetega na notranji strani stegna. Revolver kalibra 45 Clydea Barrowa, ki ga je imel ob smrti pripetega okoli pasu, pa so prodali za 240.000 dolarjev, je povedal predstavnik dražbene hiše Bobby Livingston, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Kupila ju je ista oseba, ki pa ni želela biti imenovana.

Par, ki bil je v času velike depresije obtožen ropov, ugrabitev, kraj avtomobilov in 13 umorov, je sicer svetovno slavno doživel s filmom iz leta 1967, v katerem sta ju upodobila Warren Beatty in Faye Dunaway.

Med predmeti, ki so jih prodajali, so bili tudi predmeti zloglasnih gangsterjev, kot sta bila Al Capone in John Dillinger, pa tudi znanih policistov. Med drugim so prodajali predmete Elliota Nessa, ki je vodil skupino zveznih agentov, znanih kot Nedotakljivi, ki so sledili Al Caponeju, pa tudi teksaškega rangerja Franka Hamerja, ki je vodil policijski pregon Bonnie in Clydea, v okviru katerega so nato par izsledili in ju tudi ubili.

Žepno uro Clydea Barrowa so prodali za 36.000 dolarjev, srebrn dolarski kovanec, ki so ga po smrti našli v njegovem žepu, pa so prodali za 32.000 dolarjev.

Pištolo kalibra 45 enega najbolj razvpitih bančnih roparjev Divjega zahoda Butcha Cassidyja so prodali za 175.000 dolarjev. Kot navaja AP, jo je kupil leta 1896, oblastem v zvezni državi Utah pa predal v začetku leta 1900 v neuspešnem poskusu, da bi mu odobrili amnestijo. Tudi on je svetovno razpoznavnost dobil s filmom - filmom Butch Cassidy in Sundance Kid leta 1969, v katerem ga je igral Paul Newman.