Svet

V nizu napadov v Iraku najmanj 26 mrtvih (dopolnjeno)

STA / S.R.
30. 9. 2012, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nizu eksplozij avtomobilov bomb in streljanju v Iraku je bilo danes ubitih najmanj 26 ljudi, ranjenih pa več kot 100.

V mestu Tadži severno od Bagdada so eksplodirali štirje avtomobili bombe, pri čemer je umrlo najmanj osem ljudi, ranjenih pa je 28, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eksplozija avtomobila bombe je prav tako odjeknila v Bakubi. Pri tem sta bila ubita dva policista, ranjenih pa je bilo še sedem. V bližini tega mesta je prišlo še do druge eksplozije, v kateri je umrl en človek.

V Bagdadu je v strelskem napadu umrl policist. Ko je stanje prišla preverit policijska enota, pa je eksplodiral avtomobil bomba, ki je zahteval smrtno žrtev. V mestu Kut južno od Bagdada pa je eksplozija ubila načelnika policije in majorja.

Z najnovejšim nasiljem je število smrtnih žrtev zaradi napadov v Iraku v septembru naraslo na prek 246, ranjenih pa je bilo več kot 800 ljudi. Današnje nasilje je izbruhnilo, potem ko je v četrtek iz zapora v Tikritu pobegnilo več kot 100 zapornikov, od tega 47 obsojenih članov ene od vej teroristične skupine Al Kaida.

Pobegnili so s pomočjo samomorilskega napadalca, ki je pred poslopjem zapora sprožil avtomobil bombo. Zapor so nato napadli oboroženi skrajneži. Med pobegom je bilo ubitih 16 pripadnikov varnostnih sil. Z iraškega notranjega ministrstva so v petek sporočili, da so bili ubiti štirje ubežniki, 23 so jih ujeli, varnostne sile pa nadaljujejo iskanje preostalih.