Svet

Koliko ima pod palcem najbogatejši Kitajec?

STA
29. 9. 2012, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Kitajskem se je število milijarderjev prvič v sedmih letih zmanjšalo, predvsem zaradi slabših razmer v nepremičninskem sektorju in padajočih cen delnic.

Na seznamu, ki ga revija Hurun Report objavlja enkrat letno, je 1000 najbogatejših Kitajcev. Na sam vrh se je s premoženjem v vrednosti 12,6 milijarde dolarjev letos povzpel Zong Qinghou, ki posluje v industriji pijač. Z vrha je spodnesel soustanovitelja strojnega podjetja Sany Lianga Wengna, ki je zdrsnil na peto mesto.

Povprečno premoženje posameznika na lestvici se je sicer zmanjšalo za devet odstotkov na 860 milijonov dolarjev, a je še vedno skoraj dvakrat večje od povprečja v letu 2008, ki je znašalo 439 milijonov dolarjev.

Rast kitajskega gospodarstva se je zaradi negotovih razmer v svetu upočasnila. Druga gospodarsko najmočnejša država na svetu je lani beležila 9,3-odstotno rast bruto domačega proizvoda, v drugem letošnjem četrtletju pa je s 7,6 odstotka dosegla najnižjo raven v zadnjih treh letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Milijardo dolarjev ali več je letos vrednih 251 Kitajcev, kar je 20 manj kot lani, je objavila revija Hurun Report, ki sestavlja lestvico milijarderjev.