Svet

Na Japonskem usmrtili večkratna morilca

STA / S.R.
27. 9. 2012, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Japonskem so danes z obešanjem usmrtili dva kaznjenca, ki so ju avgusta zaradi večkratnega umora obsodili na smrt. Letos so na Japonskem tako izvršili že sedem usmrtitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

65-letno Sačiko Eto so obsodili na smrt zaradi sodelovanja pri umorih šestih ljudi, ki so jih leta 1995 ubili med t. i. obredom izganjanja hudiča, poročajo japonski mediji. 39-letni Jukinori Macuda pa je bil usmrčen zaradi ropa in umora dveh ljudi leta 2003.

Na Japonskem lani niso izvršili nobene usmrtitve, kar je bilo prvič po skoraj dvajsetih letih. V marcu pa so se na ministrstvu za pravosodje ponovno odločili za izvrševanje smrtne kazni in usmrtili tri večkratne morilce.

Poleg ZDA je Japonska ena redkih razvitih demokratičnih držav, kjer še izvajajo smrtne kazni. To je izzvalo številne kritike evropskih vlad in proteste skupin za človekove pravice, ki opozarjajo, da je takšna ureditev kruta, saj obsojenci na usmrtitev čakajo več let. Zaprti so v samici, o usmrtitvi pa jih obvestijo le nekaj ur prej.