Svet

Korejski ''konjski ples'' povod za strelski obračun

S.R.
22. 9. 2012, 16.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pesem korejskega raperja Psy-ja ''Gangnam Style'' je vse večji hit, zaradi zanimivega konjskega plesa pa je že dobila cel kup parodij in posnemovalcev.

Še toliko bolj žalostno je, kadar izvemo, da je bil prav znani ''konjski ples'' noro priljubljenega raperja Psy-ja (njegov posnetek ''Gangnam Style'' na YouTube-u oglede pridobiva še hitreje kot Justin Bieber) vzrok za pravi pravcati strelski obračun.

Po poročanju tajski medijev je bil prav ta ples vzrok strelskega obračuna v slogu ''Zgodbe z zahodne strani'' (''West Side Story''). Dve sovražni topli sta se namreč prav s Psy-jevim ''konjskim'' plesom izzivali, nato pa se je vse skupaj sprevrglo v strelski obračun

Člani dveh sovražnih tolp naj bi jedli v isti restavraciji, nato pa naj bi mlajši člani obeh tolp drug drugega izzivali s plesom, ki ga poznamo iz južnokorejskega mega hita. Tovrstno plesno izzivanje se je hitro sprevrglo v prepir, ki se je nadaljeval s strelskim obračunom, v katerem sta obe topli izstrelili več kot 50 nabojev iz pušk in pištol.

Pravi čudež torej, da med streljanjem ni bil nihče ranjen. Poročnik Apichart Thongchandee z bangkoške policije je medijem izjavil, da imajo člani obeh tolp že dolgo zgodovino medsebojnih obračunov, ter da bodo vse vpletene pripeljali pred sodnika.

Obračunavanje že v šolah

Nedavni obračun je sicer zopet sprožil občutljivo debato o perečem problemu nasilja na Tajskem. Tam namreč že v šolah in javnih fakultetah (kjer se šolajo otroci delovnega razreda) prihaja do silovitih obračunov s pištolami, noži, mačetami ter celo doma izdelanimi granatami. Na ta način otroci in študenti branijo čast in ugled svojih šol in fakultet. Med januarjem in julijem 2012 je policija tako zabeležila več kot 1.000 primerov nasilništva med študenti, v katerih je več otrok tudi umrlo. 

Vojaška vzgoja 

Tajske oblasti so nedavno ustanovile šolo v stilu vojaškega kampa, kjer se otroci zbujajo ob petih in nato skozi cel dan trenirajo. Vse to pa morajo težavni otroci seveda početi skupaj z rivali iz sovražnih tolp. Pristop je očitno deloval, saj so lastniki šole sporočili, da se kar 90 odstotkov otrok iz ustanove vrne precej spremenjenih. Tudi če bodo otroci, ki so bili v kampu pred naslednjim strelskim spopadom vsaj malce premislili, to pomeni, da je kamp nekaj dosegel.

Kljub temu pa je žalostno, da se glasbo in ples namesto v plemenite namene uporablja za vzbujanje sovraštva med mladostniki, ki naj bi jih glasba še toliko bolj združevala. Psy nad incidentom, ki ga je začel njegov značilni ples zagotovo ni navdušen.