Svet

Rodila na bojni črti, a sploh ni vedela, da je noseča

STA
20. 9. 2012, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska topničarka, ki je trenutno na vojaški misiji v Afganistanu, je nedavno rodila dečka, pri tem pa vse do zadnjega ni vedela, da je noseča.

Po nepričakovanem porodu sta novopečena mati in novorojenček dobro, kmalu pa naj bi v deželo pod Hindukušem prispel specialist pediater, ki bo skrbel za oba na poletu v domovino.

Britansko obrambno ministrstvo je ob tem po poročanju britanske medijske mreže BBC še sporočilo, da je vojakinja izvedela, da bo rodila, šele ko je tožila zaradi bolečin v trebušni votlini. Novorojenček naj bi bil spočet marca letos, še preden so vojakinjo napotili v Afganistanu in je na svet prijokal pet tednov prezgodaj.

Po poročanju BBC gre za prvi primer, da je kakšna britanska vojakinja rodila na prvi bojni črti. Prav zaradi tega primera naj bi sprožili razpravo, ali bi morali pred napotitvijo vojakinj na prve bojne črte zaukazati dodatne zdravniške preglede.

Britanska vojaška pravila prepovedujejo nosečim vojakinjam obveznosti na prvi bojni črti. Je pa lani neka britanska vojakinja rodila dva tedna po vrnitvi iz šestmesečne misije v Afganistanu. Od leta 2003 so iz Iraka in Afganistana vrnili okoli 200 britanskih vojakinj, ko so ugotovili, da so noseče.

T.i. nezavedne nosečnosti so sicer izjemno redke in v nekaterih primerih imajo ženske še naprej menstruacijo, prav tako pa so tudi brez nosečniškega trebuščka. Po podatkih nemška raziskave iz leta 2002 je bilo med 475 nosečnostmi 25 takih, ko nosečnice vse do poroda niso vedele, da so dejansko noseče.