Svet

Producent eksplozivnega filma pod varstvom policije

STA
14. 9. 2012, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška televizija ABC je poročala, da je producent žaljivega filma, ki je v muslimanskem svetu sprožil nasilne proteste proti ZDA, zaprosil za policijsko zaščito, ker se boji za lastno in varnost svoje družine.

Policija ščiti tudi sedež podjetja za produkcijo filma Nedolžnost muslimanov.

Policijski viri so televiziji ABC povedali, da je producent 55-letni Nakoula Basseley Nakoula, po rodu egiptovski Kopt, ki stanuje v predelu Los Angelesa Cerritos. Nakoula je tiskovni agenciji AP v sredo trdil, da je le delal v producentskem podjetju Mediji za Kristusa, za film pa je odgovoren Sam Bacile. Izkazalo se je, da je Bacile le Nakoulov psevdonim.

Film, ki hudo žali preroka Mohameda, je sprožil proteste pred ameriškim veleposlaništvom v Kairu, ki še trajajo, razširili pa so se tudi po drugih arabskih državah, kot so Jemen in Irak ter Libija, kjer je bil v organiziranem napadu skrajnežev v torek ubit veleposlanik ZDA Christopher Stevens.

Nakoula je trenutno pogojno na prostosti zaradi finančnih poneverb, zaradi katerih je moral plačati 790.000 dolarjev odškodnine. Igralci, ki nastopajo v filmu, so medtem sporočili, da so jih prevarali in šele kasneje, ko je bil film narejen, dodali žaljive dialoge preko originalnega besedila. Podjetje bodo tožili, trenutno pa so preplašeni, podobno kot Nakoula.