Svet

Talibani ob obletnici 11. septembra znova grozijo

STA
11. 9. 2012, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA so pred velikim porazom v Afganistanu, Američani pa so povsod po svetu v nevarnosti, so ob današnji obletnici terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 sporočili talibani.

V izjavi v angleščini, objavljeni na spletu, so talibani zapisali, da so ZDA pred političnim in ekonomskim porazom ter da "so izčrpale vse načine za podaljšanje nezakonite vojne", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorili so, da kljub velikim finančnim in vojaškim vložkom v vojno v Afganistanu "noben Američan v nobeni družbi danes ni varen".

Kot so še sporočili talibani, to ni grožnja, temveč njihova obljuba, da bodo nadaljevali "sveti boj" proti zavojevalcem.

Oglasil se je tudi vodja teroristične mreže Al Kaida, ki je organizirala napade 11. septembra, Ajman al Zavahiri, ki je v video posnetku, objavljenem na spletu, prvič potrdil smrt svojega namestnika Abuja Jahje al Libija.

Al Libi je veljal za glavnega propagandista Al Kaide, njegova smrt v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Pakistanu junija letos pa je bila za teroristično mrežo najhujši udarec po lanskem uboju dotedanjega vodje Osame bin Ladna.

Američani se bodo spomnili terorističnih napadov

Američani se bodo danes spomnili najhujših terorističnih napadov na svojem ozemlju, v katerih je 11. septembra 2001 umrlo skoraj 3000 ljudi. Spominske slovesnosti bodo letos bolj zadržane kot prejšnja leta.

Vodja mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden je mrtev že leto in pol, vojna v Iraku se je za ZDA končala in Američani čakajo tudi na konec vojne v Afganistanu. Na stroge varnostne ukrepe so se že navadili in pred predsedniškimi volitvami jih terorizem in varnost tokrat ne zanimata toliko kot gospodarski položaj.

Predsednik Barack Obama bo s prvo damo Michelle zjutraj po krajevnem času na južni trati Bele hiše z minuto molka počastil spomin na žrtve, nato se bosta odpravila na spominsko slovesnost v Pentagon ter kasneje še v vojaško bolnišnico Walter Reed.

Podpredsednik Joseph Biden bo obiskal Shanksville v Pensilvaniji, kjer spominske slovesnosti potekajo že od sobote, republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney pa namerava obiskati 4000 pripadnikov nacionalnih gard na konferenci v Nevadi. V New Yorku bo Belo hišo zastopala ministrica za domovinsko varnost Janet Napolitano.

Kot vedno bo največja slovesnost v New Yorku. Družinski člani bodo brali imena žrtev vseh štirih napadov leta 2001 in imena osmih žrtev terorističnega napada na WTC leta 1993. Zazvonili bodo cerkveni zvonovi, ob mraku pa bodo prižgali reflektorja v spomin na porušeni stolpnici.