Svet

Talibani nad princa Harryja

STA / S.R.
10. 9. 2012, 09.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Talibani v Afganistanu so danes sporočili, da so odločeni ubiti britanskega princa Harryja, ki se je nedavno vrnil v deželo pod Hindukušem.

Pred štirimi leti so Harryjevo urjenje v Afganistanu skrajšali prav zaradi varnostnih razlogov. Harry je namreč takoj po tem, ko se je razvedelo, da je prisoten v Afganistanu postal najbolj iskana tarča.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid sporočil, da imajo pomemben načrt za napad na princa Harryja, tretjega v vrsti za britansko krono, v provinci Helmand na jugu države.

"Storili bomo vse, kar lahko, da ubijemo princa Harryja in ostale britanske vojake v provinci Helmand. Za nas ugrabitev ni zanimiva. Napadli ga bomo in ga ubili," je za AFP po telefonu dejal Mudžahid.

Princ Harry se je kot pilot helikopterja apache minuli teden vrnil v Afganistan, kjer naj bi ostal štiri mesece. Tja so ga napotili potem, ko so se v javnosti pojavile njegove gole fotografije iz hotela v Las Vegasu. 

Princ Harr je bil leta 2008 kot pripadnik kopenskih sil v Afganistanu, kjer je z usmerjanjem topniške podpore pomagal svojim soborcem precej ranljiv, sedaj pa so stvari malce drugačne. Harry bo namreč sedel za krmilom bojnega helikopterja apache, ki ga zavezniške sile že vse od začetka vojne s pridom uporabljajo za podporo kopenskim silam. Gre za izjemno nevarno orožje, ki se ga talibani bojijo, Harry pa bo v njem varen, kot je le lahko. Res pa je, da za tako pomembno osebo že sama prisotnost v tej nemirni državi predstavlja določeno nevarnost.