Svet

Berlusconija izsiljuje mafija?

STA/K.Š.
6. 9. 2012, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je v sredo na sodišču zanikal, da bi ga izsiljevala mafija.

Berlusconi je izjavil, da je prijatelju Marcellu Dell'Ultriju dal več milijonov dolarjev zgolj zato, ker je "želel pomagati prijatelju, ki je potreboval denar", danes poročajo italijanski mediji.

Berlusconi je na sodišču nastopil kot priča v primeru izsiljevanja politikov s strani mafije. Dell'Ultriju naj bi v zadnjem desetletju plačal prek 40 milijonov evrov.
Nekdanji premier je osumljen, da je dal denar Dell'Ultriju, da bi ta prenehal razlagati podrobnosti o domnevnih povezavah Berlusconija z organiziranimi kriminalnimi skupinami.

"Dell'Ultri je prijatelj, poznava se že vrsto let in je sestavil mojo prvo nogometno ekipo. Pomembno je prispeval tudi k ustanovitvi moje družbe Pubitalia," je na sodišču dejal Berlusconi in dodal, da mu je zaradi tega hvaležen.

Za 21 milijonov kupil vilo vredno 9,5 milijona evrov

Zaslišanje se je sicer vrtelo predvsem okoli prodaje vile ob jezeru Como, ki jo je Berlusconi lani za 21 milijonov evrov kupil od Dell'Ultrija, čeprav je bila njena vrednost ocenjena na 9,5 milijona evrov. Berlusconi zanika, da bi prek prijatelja plačeval mafiji za zaščito. Dell'Ultri pa zanika, da bi Berlusconija izsiljeval.

Poslovnež iz Palerma je bil leta 2004 obtožen na devet let zapora zaradi povezav z mafijo, leta 2010 so mu kazen znižali na sedem let, marca letos pa je italijansko vrhovno sodišče obsodbo razveljavilo in zahtevalo ponovno sojenje.