Svet

Svet je izgubil ''kraljico ljudskih src''

STA
30. 8. 2012, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ta teden mineva 15 let od tragične smrti britanske princese Diane v prometni nesreči v enem od pariških predorov.

Njena nesreča je pretresla Veliko Britanijo in svet. Britansko kraljico Elizabeto II., ki je takrat izgubljala na priljubljenosti, pa je prisilila k prilagoditvi odnosa do britanske javnosti.

Lady Diana, ki je bila med Britanci, pa tudi v svetu, izjemno priljubljena, je umrla v zgodnjih jutranjih urah 31. avgusta 1997 v pariškem predoru skupaj s spremljevalcem Dodijem al Fayedom. Njena smrt je sprožila izredno čustven odziv britanske javnosti. Nekaj ur po nesreči se je pred Kensingtonsko palačo, Dianinim domom v Londonu, začela širiti preproga rož, ki so jih tja položili žalujoči Britanci.

Takratni britanski premier Tony Blair je Diano označil za "princeso ljudskih množic" in s tem segel v srca britanskih državljanov. Britanska monarhinja pa je nasprotno napačno presodila razpoloženje javnosti in se je na začetku odločila ostani na škotskem gradu Balmoral, kjer je kraljeva družina preživljala počitnice, namesto da bi se vrnila v London.

Britanci so ob Dianini smrti odkrito žalovali ter bili razočarani in jezni nad odzivom kraljeve družine. Mediji pa so se spraševali, kje je "naša kraljica". Kraljeva družina se je sčasoma le odzvala in stopila med ljudstvo, vendar je napetost popustila šele, ko je narod nagovorila sama kraljica.

Dianin pogreb je bil izredno čustven, med drugim je njen brat Earl Charles Spencer takrat izkoristil priložnost, da je kritiziral medije, ki da so jo nenehno zasledovali in morebiti tako tudi prispevali k njeni smrti.

Mediji so dejansko poskušali zgrabiti vsako podrobnost iz Dianinega življenja, še posebej po njeni ločitvi od princa Charlesa leta 1996. Negativna stran medijske pozornosti se je pokazala tistega usodnega dne, ko se je Diana z al Fayedom vračala v njegovo stanovanje v Parizu.

Paparaci so jima tesno sledili med vožnjo, ki se je tragično končala v predoru Alma. Poleg 36-letne Diane in 42-letnega Dodija je življenje izgubil še voznik Henri Paul. Dianin telesni stražar Trevor Rees-Jones je preživel, vendar o dogodku uradno ne govori.

Princeso so po pogrebni slovesnosti v Westminsterski opatiji v Londonu pokopali na posestvu družine Spencer Althrop. Njen pogreb je bil eden največjih medijskih dogodkov v zgodovini, ki ga je bilo mogoče prek malih zaslonov spremljati po vsem svetu. Sledilo mu je 2,5 milijarde gledalcev.

Dianina smrt je sicer zadala nov udarec priljubljenosti britanske kraljeve družine, ki so jo v 90. letih prejšnjega stoletja pretresali škandali in ločitve. Po mnenju kraljeve zgodovinarke Kate Williams so ljudje začeli izgubljati zaupanje v kraljevo družino, ki bi jim nekako morala biti za zgled.

A, kot je dodala Williamsova, so se od takrat stvari spremenile, priljubljenost članov kraljeve družine pa je skokovito narasla. Kraljica Elizabeta II. je danes priljubljena najbolj od prevzema britanske krone leta 1952.

Mejniki, kot sta lanska poroka princa Williama in njegove Kate ter letošnji diamantni jubilej kraljičinega vladanja, so utrdili položaj britanske monarhije. Williamsova je ob tem dodala, da si je kraljeva družina po Dianini smrti močno prizadevala izboljšati svojo javno podobo.