Zbrali 5525 podpisov

Delavci migranti zahtevajo bolj pravično obdavčitev

Svet24TV
11. 6. 2024, 11.05
Posodobljeno: 11. 6. 2024, 11.07
Deli članek:

Želijo zakonsko ureditev, s katero bi imeli primerljivo obravnavo, kot jo imajo zaposleni v Sloveniji, pri katerih so stroški, povezani z delom, neobdavčeni.

Leo Caharija
Fotografija je simbolična.

Sindikat delavcev migrantov ima dovolj podpisov, da vloži zakon, s katerim bi čezmejni delavci dosegli pravičnejšo obdavčitev. Zakonsko novelo o dohodnini nameravajo Državnemu zboru predati prihodnji teden, je za Svet24TV povedal predsednik Sindikata delavcev migrantov Mario Fekonja. Kot je še dodal, so zbiranje podpisov končali pred dobrim tednom dni, zbrali pa so jih 5525. Želijo zakonsko ureditev, s katero bi imeli primerljivo obravnavo, kot jo imajo zaposleni v Sloveniji, pri katerih so stroški, povezani z delom, neobdavčeni.

»Predlagamo, da bi se stroški v zvezi z delom izračunali tako, da bi se najprej izračunala dohodnina od dohodka, doseženega v tujini, od tega bi se odbili stroški, doseženi z delom. To bi bilo najbolj pravično in najbolj izenačeno z zaposlenimi v Sloveniji, ki dobi te stroške neobdavčene,« je predlog utemeljil Fekonja in nadaljeval »Druga zadeva pa je, da bi se ti stroški dela indeksirali z življenjskim standardom države, v kateri delavec dela. To je zelo podobna zadeva, po zelo podobnem ključu, kot so določene dnevnice, malica. Ta recimo ne more biti določena enako za delavca v Bosni in Hercegovini in za delavca, ki je zaposlen v Belgiji.«