Za eno leto

Odvzeli prvo porodniško babiško licenco pri nas

A. M./STA
15. 5. 2024, 12.01
Posodobljeno: 15. 5. 2024, 12.03
Deli članek:

Zbornica zdravstvene in babiške nege je babici zavoda Pinard po poročanju Dnevnika odvzela licenco zaradi opravljanja dejavnosti v nasprotju z usmeritvami za porod doma. Gre za prvi odvzem licence na področju zdravstvene ali babiške nege. Pristojno ministrstvo je zavodu začasno odvzelo dovoljenje za opravljanje zasebne zdravstvene dejavnosti.

Profimedia
Babica bo brez licence za delo ostala eno leto.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je potrdila, da so babici zavoda Pinard iz Postojne licenco odvzeli za eno leto. Ugotovili so namreč, da je babica ravnala v nasprotju s strokovnimi usmeritvami za načrtovani porod doma ministrstva za zdravje. Usmeritve med drugim navajajo, da porod doma ni primeren za nosečnice z diabetesom ali po prvem porodu s carskim rezom. Predvidevajo tudi ravnanje babic v primeru zapletov med porodom na domu.

Ažman je dejala, da si želijo porod doma urediti sistemsko s pravilnikom. "Prizadevamo si, da bi vsaka ženska rodila varno. Gre za dvojno odgovornost, za žensko in za novorojenčka," je dejala Monika Ažman.

Zdravniška in babiška stroka sta enotni in odsvetujeta porod doma, saj je tak porod manj varen od poroda v porodnišnici tako za mater kot za novorojenčka, je na svoji spletni strani navedlo ministrstvo. Porodnicam in njihovim novorojencem je zagotovljen varen porod v kontroliranem bolnišničnem okolju, so dodali.

Po poročanju Dnevnika, ki se je skliceval na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je bilo lani 73 načrtovanih porodov doma.

Direktorica zavoda Pinard je babica Tejča Moškrič, ki je bila po poročanju medija tudi predstojnica oddelka za babištvo na ljubljanski zdravstveni fakulteti. Zavod je sklep o prenehanju delovanja prejel 15. aprila in je v likvikaciji.

Direktorica zavoda na Dnevnikova novinarska vprašanja ni želela odgovoriti.