Romski psi

Problematika dolenjskih potepuških psov se nadaljuje – raztrgali hišno mačko

A. M.
15. 5. 2024, 10.14
Posodobljeno: 15. 5. 2024, 10.47
Deli članek:

O težavah s potepuškimi psi, ki na dolenjskem povzročajo težave tako vaščanom, kot mimoidočim, je bilo že kar nekaj poročanja. Psi, ki se večinoma razširjajo iz bližnjih romskih naselij, med vaščane vnašajo strah in kaos. Med žrtvami zaenkrat na srečo ni ljudi, so pa domače živali.

Dolenjski list
Psa je prijaviteljica uspela fotografirati.

V zadnjih dveh dneh je prišlo do novega incidenta, in sicer naj bi razpuščena psa, ocenjeno nemški ovčar in neznani mešanec, na dvorišču domačinke raztrgala domačo mačko. Prijaviteljica sicer ni mogla potrditi izvora psov, možno je, da ne gre za isti trop potepuških romskih psov kot običajno. Incident se je tokrat zgodil v Irči vasi.

Ti psi na relaciji Bršljin–Prečna–Podbreznik že nekaj lep pobijajo srnjad, se zaganjajo v sprehajalce in vozila. Najbolj prestrašeni so otroci, ki to pot pogosto uporabljajo za kolesarjenje na različne popoldanske aktivnosti.

Prebivalci so se že večkrat obrnili na novomeško občino in pristojno zavetišče, a do opaznih ukrepov ni prišlo. Omenjena psa, ki sta v noči na 20. april ubila mačko, sta sicer med okoliškimi prebivalci že znana, saj se pogosto skupaj potikata na omejenem, vedno istem območju.

»Danes je to maček, jutri bo lahko triletni otrok, ki se igra na domačem dvorišču. Ne razumem, zakaj moramo čakati, da se bo zgodilo nekaj zelo hudega, preden bo kdo ukrepal,« je še opozorila prijaviteljica.

Zgodb je več, nekatere si lahko preberete spodaj:

Krajani obupani: na dolenjskih cestah se pojavljajo samosvoji psi in konji

Na lovu za potepuškimi psi – občani se bojijo na sprehod