Prerivanje v SD

Pomočnica nekdanjega glavnega tajnika SD Klemna Žiberta v kabinet pravosodne ministrice

Primož Cirman
13. 5. 2024, 17.11
Deli članek:

Neuradno: na enega ključnih položajev na ministrstvu za pravosodje prihaja donedavna pomočnica nekdanjega glavnega tajnika SD Klemna Žiberta, ki je bil po navedbah nekdanje ministrice Dominike Švarc Pipan vpleten v afero sodna stavba.

Bobo
Žibert je bil ključni operativec takratne predsednice SD Tanje Fajon.

Ko je bil Matjaž Han pred mesecem dni izvoljen za predsednika Socialnih demokratov (SD), je bilo eno glavnih vprašanj, koliko moči bo v stranki ohranil njen donedavni glavni tajnik Klemen Žibert. Ta je v času, ko je SD vodila Tanja Fajon, veljal za njenega ključnega operativca. Afera z nakupom stavbe na Litijski cesti v Ljubljani pa je razkrila, da je imel Žibert velik vpliv tudi na ministrstvu za pravosodje, ki ga po odhodu Dominike Švarc Pipan vodi Andreja Katič.

Toda Žibert bo tudi po zamenjavah na vrhu SD očitno ohranil patronat nad resorjem, ki ima pomembno vlogo v policijski preiskavi sumov kaznivih dejanj pri sporni prodaji nesojene sodne stavbe. Po naših informacijah namreč vodenje kabineta Andreja Katič prevzema Anja Plevčak, ki je do zdaj vodila pisarno glavnega tajnika SD. Na ta položaj jo je pripeljal Žibert, pri čemer v stranki velja za njegov kader. 

Pred tem je bila Anja Plevčak zaposlena tudi na ministrstvu za delo, kjer je Žibert pred leti služboval kot svetovalec nekdanje ministrice Anje Kopač Mrak. Na čelu kabineta Andreje Katič bo zamenjala Živo Živkovič, ki jo je kongres SD prejšnji mesec izvolil za novo generalno stranko stranke. Kratek čas je obe funkciji opravljala hkrati. Tudi Živkovič v stranki velja za osebo iz kroga Žiberta, ki ostaja zaposlen v centrali stranke.

Sašo Švigelj
Andreja Katič dobiva kader Klemna Žiberta?

Kadri Dominike Švarc Pipan odhajajo

Kot je znano, so ministrstvo za pravosodje v zadnjih mesecih večkrat obiskali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so iskali dokumente, povezane s skoraj osem milijonov evrov vrednim nakupom stavbe na Litijski. Nazadnje so to storili v začetku marca, ko so v tej zadevi opravili več hišnih preiskav.

Po neuradnih informacijah so med osumljenimi nekdanji generalni sekretar ministrstva Uroš Gojkovič, bivši vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček, več drugih uradnikov na ministrstvu in prodajalec stavbe Sebastjan Vežnaver, ne pa tudi nekdanja ministrica Švarc Pipan. Konec aprila je njena naslednica Andreja Katič napovedala, da bo zaradi nakupa sodne stavbe vložila kazensko ovadbo. Predstavila je tudi glavne ugotovitve cenilnega poročila, ki je vrednost stavbe ocenilo na šest milijonov evrov, torej 1,7 milijona evrov manj, kot je zanjo plačala država.

Toda v ozadju že prihaja tudi do čiščenja kadrov, ki so bili po izbruhu afere sodna stavba del ožje ekipe Dominike Švarc Pipan. Ena prvih potez ministrice Katič je bil odhod generalnega sekretarja ministrstva Žarka Bogunoviča, ki ga je Švarc Pipan na položaj pripeljala po tem, ko je vladi predlagal razrešitev Uroša Gojkoviča. Trenutno sekretariat ministrstva začasno vodi Saša Renko, ki se je prejšnji teden namesto Bogunoviča udeležila tudi primopredaje stavbe na Litijski v roke države.

Jure Klobčar
Težave v stranki SD ali kako naj Matjaž Han dokončno prevzame stranko.

Kaj je imel Žibert s šefom kabineta ministrice

Prihod Žibertove desne roke v kabinet ministrstva za pravosodje bi se tako lahko izkazal pomemben v luči dejstva, da je bil nekdanji glavni tajnik SD vpleten v dogajanje pred nakupom.

Več medijev je tako pred časom objavilo njegovo SMS-sporočilo, ki ga je na ministrstvo decembra lani poslal z dopusta v Aziji, in sicer takratnemu šefu kabineta pravosodne ministrice Žigi Čepetu. V njem je zapisal, da gre pri nakupu sodne stavbe za zadevo, ki jo je treba »izpeljati nujno, saj rešujemo perečo problematiko pomanjkanja prostora za upravno sodišče s stavbo, katere nakup je zelo ugoden«.

Žibert je takrat in pozneje javno zatrjeval, da s poslom ni imel ničesar. Poudarjal je, da je bil na pravosodnem ministrstvu zgolj dvakrat - prvič lani poleti in drugič v začetku letošnjega leta, takoj po izbruhu afere.

Toda vsaj v tem delu ga je Švarc postavila na laž. Sredi decembra, torej med zaključno fazo pogovorov o nakupu stavbe, je bil namreč na ministrstvu na obisku pri državnem sekretarju Igorju Šoltesu. O čem sta se pogovarjala, ni znano. To je po lastnih besedah pri njima zaman preverjala tudi Švarc Pipan. V istem času so Žibert, Gojkovič, Starček in Šoltes hkrati zamenjali mobilne telefone. 

Primož Lavre
Nova sodna stavba na Litijski bo očitno še dolgo kratila spanec odgovornim v SD.

Hanove težave s prevzemanjem vajeti v SD

»Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. In kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru,« je v začetku februarja medijem dejala Švarc Pipan.

V vsakem primeru pa dogajanje na ministrstvu za pravosodje krepi dvome, ali in v kolikšni meri je Matjaž Han, od aprila novi predsednik SD, prevzel vzvode moči v stranki. V zadnjih dneh nam je namreč nemalo sogovornikov, ki prihajajo iz stranke ali pa so z razmerami v njen dobro seznanjeni, zatrjevalo, da ima Han velike težave pri prevzemanju vajeti v SD.

To ne preseneča ob dejstvu, da je SD zaradi dolgov, ki znašajo že skoraj dva milijona evrov, v zahtevnem finančnem položaju, pri čemer je eden njenih večjih upnikov prav Žibert. Aprila letos smo razkrili, da Žibert, člani njegove družine, prijatelji in drugi ljudje iz njegovega kroga prevladujejo med fizičnimi osebami, od katerih si je SD samo lani skupaj izposodila več kot 300 tisoč evrov. Delegati SD so na kongresu izvedeli, da jim stranka še vedno dolguje 285 tisoč evrov. Ta denar bo morala že letos vrniti, pri čemer bodo Žibert in ostali upniki prejeli še 4,2-odstotne obresti.

Šlo je za denar, s katerim je stranka želela pokriti velike podražitve obnove novih prostorov v Nazorjevi ulici in investicije v zgradbo na Levstikovi. Obenem SD dolguje še 154 tisoč evrov Žibertovemu Inštitutu 1. maj. Kot je znano, je inštitut, ki je pridobival donacije podjetij, ta denar prelival v stranko tako, da ji je plačeval 13.500 evrov mesečne najemnine za prostore na Levstikovi. Zdaj bodo v SD inštitutu vrnili tako varščino kot znesek najemnine, pri čemer bodo od tega odšteli najem površin, ki jih inštitut na Levstikovi dejansko uporablja.