Trgovanje z zemljišči na smučišču Areh

Policija preiskuje, kako je občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

Primož Cirman, Tomaž Modic
3. 5. 2024, 17.19
Deli članek:

Posli Občine Ruše so se ponovno znašli pod drobnogledom kriminalistov. Zdaj preiskujejo še prodajo gradbenih parcel na Mariborskem Pohorju.

Igor Napast
Županja občine Ruše Urška Repolusk

Županjo občine Ruše Urško Repolusk so mariborski kriminalisti pred slabim mesecem dni ovadili zaradi suma zlorabe uradnega položaja. Očitajo ji sporen nakup občinskega stanovanja. Zanj je plačala manj od ocenjene vrednosti, stanovanje pa je v njenih rokah pristalo po tem, ko ga je od občine kupila njena sorodnica. Toda to ni edini nepremičninski posel Občine Ruše, ki ga preiskuje policija. Po naših informacijah je tako pod lupo kriminalistov tudi prodaja 1200 kvadratnih metrov velikega stavbnega zemljišča na Arehu. Kmalu zatem, ko je novi lastnik nepremičnino kupil po dokaj ugodni ceni, je namreč občina sprožila še postopke sprememb prostorskih aktov, zaradi katerih bo vrednost zemljišč poskočila.

Kot smo izvedeli, je dogajanje vzbudilo tudi zanimanje opozicijskih svetnikov oziroma članov nadzornega odbora občine. Ti so o tem in številnih drugih primerih obvestili Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Tam so celotno zadevo odstopili policiji. Županja Urška Repolusk prodaje ne želi komentirati. Kaj vse naj bi bilo narobe pri teh poslih? In zakaj kupec ni imel praktično nobene konkurence?

Andrej Petelinšek
Ivo Filipovič je imel lokal na kupljeni parceli v najemu že prej.

Kakšne so povezave kupca z županjo?

Občina Ruše je javno dražbo za prodajo zemljišča na Arehu, ki se nahaja na smučišču Lobnica, ob zgornji postaji žičnice Cojzarica, razpisala konec julija 2022. Za to je imela podlago v letnem načrtu ravnanja z nepremičninami, ki ga je pet mesecev prej potrdil občinski svet. Dražba je bila 1. septembra 2022. Na njej je bil uspešen Ivo Filipović oziroma njegovo podjetje FMF gostinstvo in poslovno svetovanje. Ta je pred tem vrsto let najemal brunarico, ki se nahaja na tem zemljišču. Gre sicer za znanega mariborskega gostinca, ki že ima v lasti lokala Pepsi in Alen. Pred leti je bil Filipović tudi najemnik hotela Areh na Mariborskem Pohorju. Tega projekta se je lotil skupaj z Renatom Kolmankom, ki je po naših informacijah partner sorodnice Srečka Šarha, uradnega predlagatelja županje Repolusk na zadnjih volitvah. Filipović je za nepremičnino na Arehu plačal izklicno ceno 42 tisoč evrov, torej manj kot 35 evrov na kvadratni meter. To pomeni, da je bil edini dražitelj. Čeprav gre za zemljišče, ki se nahaja ob smučišču, na njem pa že stoji objekt, ki omogoča gostinsko dejavnost, zanj ni bilo velikega zanimanja. Za to je več razlogov:
 
– Občina se ni posebej trudila pri oglaševanju prodaje oziroma iskanju potencialnih kupcev. Obvestilo o prihajajoči javni dražbi je bilo po naših podatkih objavljeno samo na spletni strani občine.
 
– Obvestilu ni bil priložen noben izris nepremičnin ali kakršnekoli fotografije parcel v naravi.
 
– Nikjer v dokumentaciji ni navedeno, da na zemljišču že stoji več kot sto kvadratnih metrov velik objekt, namenjen gostinski dejavnosti, ob njem pa 200 kvadratnih metrov velika terasa.

S spremembo akta omogočili gradnjo apartmajev in wellness

Kar je ključno, interesentom so zamolčali, da je občina leta 2021 pridobila idejne zasnove za objekte in površine za turizem na Pohorju – tudi za zemljišče, ki ga je prodajala. Po tej bi objekt porušili in na njegovem mestu zgradili precej večjega. Še pred tem bi morali spremeniti prostorski akt. To se je po prodaji tudi zgodilo. Občina Ruše je namreč konec prejšnjega leta, torej leto dni po spremembi lastništva, začela pripravo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za tisto območje. To je naredila na pobudo novega lastnika zemljišča.

»Nov objekt je načrtovan v večjih tlorisnih dimenzijah, vanj se umešča razširjena gostinska dejavnost s prenočišči ter ponudbo hrane in pijače, prenovila se bo tudi zunanja terasa. Ob objektu, na prostem zemljišču, se vzpostavi prostor za postavitev mobilnih hišk,« je navedeno v dokumentu. Iz priloženih fotografij izhaja, da bo imel nov objekt eno nadstropje več. V njem bo predvidoma pet apartmajev, pa tudi wellness. Če bi potencialni investitorji vedeli, da je v Rušah na prodaj turistično zanimivo zemljišče, za katerega je občina pripravljena celo spremeniti prostorske akte, po katerih bi na njem zgradili apartmajsko-gostinski objekt, bi bilo zanj verjetno več zanimanja. Bistveno višja bi bila tudi kupnina, ki jo je občina iztržila zanj.

Visit Pohorje
Smučišče Areh

Posle v Rušah preiskuje policija

Zdaj se s postopki prodaje nepremičnine na Arehu ukvarja policija. Kot so potrdili na Policijski upravi Maribor, so »prejeli pisanje, ki se nanaša na porabo finančnih sredstev na območju Policijske postaje Ruše«. »V tej zvezi aktivnosti na Policijski upravi Maribor še potekajo,« so nam povedali. Domnevne nepravilnosti pri nepremičninskih poslih Občine Ruše so po naših informacijah zaznali člani nadzornega odbora, ki jim predseduje Matjaž Mihelak. O tem pa so obvestili KPK. Tam so nam pojasnili, da so letos in lani prejeli več prijav glede sumov nepravilnosti pri poslih Občine Ruše.

»Prijave so se nanašale na domnevne sume nepravilnosti na več področjih, med drugimi oškodovanja javnih sredstev, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kršitve etike in integritete, privilegiranja kupcev občinskih zemljišč, neustrezni dodelitvi neprofitnega stanovanja in podobno,« so pojasnili na KPK. Kot so dodali, so julija lani zavrnili nadaljnjo obravnavo zadeve glede sumov nepravilnosti pri prodaji stavbnih zemljišč na Arehu in jo odstopili v pristojno reševanje policiji.

Županja Urška Repolusk sicer posameznih primerov ne komentira. Kot je dejala, bo »na voljo za vse izjave, ko bo preiskava, ki poteka na Policijski upravi Maribor, zaključena«. Izpostavlja tudi, da po ustavi velja, da kdor je obdolžen kaznivega dejanja, velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo.