Lepo, a drago

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni zalogaj za družino

Vlasta Ivić / STA
14. 4. 2024, 13.30
Posodobljeno: 14. 4. 2024, 15.01
Deli članek:

Maturantski plesi so v polnem teku. Ta slovesni dogodek, ki ga dijaki zadnjih letnikov nestrpno čakajo vso srednjo šolo, pomeni eno od prelomnic v njihovem življenju. A je slovesni dogodek tudi velik finančni zalogaj za družino, zaradi česar so se nekatere šole maturantskemu plesu odpovedale.

Profimedia
(slika je simbolična)

"Maturantski ples je za družinski proračun precejšen strošek. Se ga pa v določenem obsegu, na primer pri izdatkih za oblačila, da nekoliko znižati oz. omejiti," je za STA ocenila mama enega od mariborskih maturantov. Za plesne vaje pri Plesni šoli Pingi so odšteli 45 evrov, za štiri karte za maturantski ples pa 248 evrov.

"To pomeni, da ena karta stane 62 evrov. Zajema vso ponudbo maturantskega plesa in poleg hrane tudi pijačo. Ena od koroških srednjih šol je imela, na primer, ceno ene karte 35 evrov, a pri tem pa pijača ni bila vključena," je primerjala mama maturanta. Število vabljenih na ples, ki ga bo omenjeni mariborski dijak imel v aprilu, ni bilo posebej omejeno, nekateri dijaki so tako na ples povabili tudi več oseb kot samo najožjo družino.

Precejšen strošek so slavnostna oblačila. Ta so, odvisno od izbire, lahko za fante tudi bistveno dražja kot tista za dekleta, res pa je, da dekleta ponavadi več plačajo za frizure in ličenje. Za moško obleko, srajco, čevlje in kravato je strošek od 250 ali 300 evrov navzgor, nekoliko ugodnejši je lahko nakup v eni od trgovin, ki v tem času ponuja prav posebne maturantske pakete za moška oblačila. Že brez nakupa novih oblačil za ostale družinske člane tako stane maturantski ples štiričlansko družino okoli 600 evrov, je še povedala za STA.

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci pa si bodo strošek prihranili, saj so se odločili, da plesa letos ne bo. "To je bila odločitev dijakov in njihovih staršev oziroma skrbnikov in kot šola smo to odločitev sprejeli," je za STA pojasnila ravnateljica šole Karmen Stolnik. Na vprašanje, ali bo šola na kak drug način poskrbela, da se bodo maturanti poslovili od srednje šole, je odgovorila, da maturantskega plesa ne smatra kot edinega dogodka, na katerem se dijaki poslavljajo od srednje šole. Spomnila je na simbolno "predajo ključev", podelitev spričeval zaključnega letnika in podobno.

Pomoč dijakom, ki ne zmorejo stroška

V Ljubljani maturantske plese večinoma organizirajo v dvorani na Gospodarskem razstavišču, ki lahko sprejme do 1400 gostov. Cena s pijačo dobrodošlice, večerjo in pijačo ter video posnetkom maturantskega plesa stane 68 evrov, foto album še dodatnega 1,5 evra. V Cankarjevem domu, ki sprejme do 450 gostov, pa je cena 65 evrov, skupaj s foto albumom 66,50 evra. Ob tem je treba pripomniti, da je ta cena zagotovljena za maturante tistih šol, ki so sprejeli ponudbo plesne šole Bolero do konca septembra 2023.

"Maturantski ples ljubljanske Gimnazije Šentvid bo 25. aprila na Gospodarskem razstavišču in se ga bodo udeležili tako rekoč vsi maturanti," je za STA povedala pomočnica ravnateljice Tina Terzić. Cena vstopnice je 66,50 evra in je odvisna od števila naročenih vstopnic. Plačilo je možno tudi v dveh obrokih, pojasnjuje Terzić in dodaja, da se na šoli zavedajo, da ti stroški za dijake iz socialno šibkejšega okolja predstavljajo hud finančni udarec. Zato so enemu dijaku, ki se je za pomoč obrnil na šolo, sponzorirali vstopnico.

Tudi v Biotehničnem centru Naklo nudijo pomoč iz šolskega sklada. "Vsako leto imamo dve do tri družine, ki jim tako pomagamo. Maturantskega plesa se bo udeležila večina maturantov, izvedli ga bomo v Ledeni dvorani v Kranju," je za STA povedala ravnateljica Andreja Ahčin. Cena vstopnice s standardnim paketom brez vključene pijače je 57 evrov. Cena vključuje organizacijo, glasbeno skupino, voditelja, dostop do videa in fotografij, večerjo in slavnostno ureditev dvorane. Za otroke do 6. leta je vse brezplačno, do 12. leta pa velja znižana cena, je dodala.

Ponudba z leti manjša, plesi vedno dragi

Kar se tiče ponudbe in stroška maturantskega plesa predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Nives Počkar ugotavlja, da je ponudba vsaj v osrednjeslovenski regiji zadnjih let manjša. "Včasih je bilo več plesnih šol, ki so ponujale maturantske plese. Je bil pa ta ples vedno drag," je opozorila. O organizaciji se odločijo dijaki in starši, šola pa je samo podpora, je za STA pojasnila Počkar, ki je tudi direktorica Šolskega centra Ljubljana.

Maturantski ples na njeni šoli organizirajo predstavniki četrtih letnikov v prostorih L56 v Šiški. Prostor so izbrali dijaki, pri odločitvi jim pa pomagajo mentorji dijaških skupnosti, pa tudi starši. Vstopnica stane 65 evrov, vsi dijaki ne gredo na maturantski ples, razlog je osebne narave in o tem, kot pravi, ne sprašujejo. "Res je maturantski ples drag dogodek, je pa tudi res, da si dijaki to zapomnijo in imajo v srcu za nekaj časa, kako so zaključili srednjo šolo. Gre za lepe spomine," je sklenila Počkar.