Vremenska napoved

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ponekod pa bo presenetil tudi sneg

D.K.
21. 2. 2024, 08.31
Posodobljeno: 21. 2. 2024, 12.22
Deli članek:

Če smo se v teh dneh lahko predajali toplim sončnim žarkom, bo kmalu drugače.

Primož Lavre
Fotografija je simbolična

Kot napovedujejo vremenoslovci, bo danes sprva predvsem na vzhodu še zmerno do pretežno oblačno, drugod bo povečini sončno. Čez dan se bo delno razjasnilo, zvečer pa se bo od zahoda ponovno pooblačilo. Zapihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17 °C.

Jutri bo večinoma oblačno, v zahodnih krajih bo začelo deževati. Krepil se bo jugozahodnik, ob morju jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8 na severu okoli 0, najvišje dnevne od 8 do 14, na severozahodu okoli 6 °C.

Arso izdal rumeno opozorilo

Da bo od četrtka naprej staro celino pošteno "prepihalo",  napovedujejo tudi na Neurje.si. "Sprva bo zaradi plitvega ciklona na udaru Britansko otočje, nato pa bo južni do jugozahodni veter zajel praktično celotni del Evrope - izrazita razlika med zračnima masama oz. razlika v zračnem pritisku," so pojasnili. Sunki vetrov bodo v četrtek pri nas znašali med 70 in 90 km/h, v višjih legah lahko tudi s hitrostjo več kot 100 km/h.

Ob tem so pri Agenciji RS za okolje za celotno državo, za četrtek in petek, zaradi močnega vetra izdali rumeno opozorilo, za severozahod države pa tudi zaradi dežja. Kot so zapisali, lahko na omenjenem območju manjše reke in vodotoki narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu.

V petek deževno, ponekod bo tudi snežilo

V noči na petek se bo dež na zahodu okrepil in postopno zajel vso Slovenijo. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo pihal okrepljen veter južnih smeri. Padavine bodo najmočnejše na severozahodu države. Meja sneženja bo povečini nad okoli 1500 m nad morjem, v zaprtih alpskih dolinah pa tudi precej niže. V visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank bo snežilo nad nadmorsko višino 1800 m, kjer bo temperatura zraka ves čas ostala pod ničlo. Zapadlo bo od pol do 1 metra snega, kar bo močno povečalo nevarnost snežnih plazov na tem območju, opozarjajo na straneh Arsa. 

Zaradi okrepljenega juga bo visoka tudi gladina morja. Morje bo v petek zvečer prestopilo obalno črto v višini med 20 in 30 cm.

V noči na soboto bodo padavine slabele in v soboto čez dan večinoma ponehale. Delno se bo razjasnilo. V soboto in v nedeljo bo nato deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, tu in tam bo možna kakšna kratkotrajna ploha. Popoldanska temperatura bo večinoma še vedno nad 10 °C.

Na Neurje.si so naknadno objavili tudi karto skupne višine padavin, ki jo do sobotnega popoldneva predvideva model ICON."Največ padavin zaradi orografije in dvigovanja vlažnih zračnih mas pričakujemo na Alpsko-dinarski pregradi, kjer lahko pade preko 200 litrov dežja na kvadratni meter,"so zapisali in dodali: "V visokogorju bo močno snežilo, meja sneženja se bo spustila do okoli 1000 m nadmorske višine oz. do nekaterih alpskih dolin".