Nov sistem - nove cene

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici prinesel nov obračun elektrike

Žiga Kariž
1. 12. 2023, 18.15
Posodobljeno: 1. 12. 2023, 19.12
Deli članek:

Zmeda pri načinu izračunavanja cen električne energije je vse večja. Nov sistem ne bo veljal za vse, kaj v resnici prinaša, je skoraj nemogoče izračunati.

Profimedia
Minister Kumer obljublja, da bo večina imela nižje račune za elektriko,

Ponudniki električne energije so objavili nove, znatno višje cene elektrike, ki bodo v veljavi od začetka naslednjega leta. Dobra novica za potrošnike je, da jim bodo ponudniki lahko višje zneske zaračunali le za 10 odstotkov porabljene energije, preostalih 90 odstotkov uporabniki še naprej plačujemo v skladu z omejitvami, ki jih je sprejela vlada. Razlike med regulirano vladno ceno in novimi cenami dobaviteljev so velike.

Nove cene

Vladne cene bodo enake trenutno reguliranim za celotno porabo, in sicer 82 evrov na megavatno uro (MWh) brez davka na dodano vrednost (DDV) za manjšo tarifo in 118 evrov na MWh brez DDV za večjo tarifo oziroma 98 evrov na MWh brez DDV za enotno tarifo. Skupaj z DDV-jem to pomeni: 0,14396 evra za kilovatno uro v času višje tarife, 0,1 evra za kWh v času manjše tarife in 0,11956 evra na kWh za tiste, ki plačujejo enotno tarifo. Nove cene dobaviteljev, ki jih bomo naslednje leto, kot rečeno, plačevali le za 10 odstotkov porabljene elektrike, pa se bodo, odvisno od ponudnikov, gibale od 0,199 do 0,225 evra za kWh v času višje tarife, od 0,168 do 0,1805 evra na kWh v času nižje tarife ter od 0,18776 do 0,204 evra na kWh za enotno tarifo. Višje so torej predvsem cene v času nižje tarife, ko so se povišale za kar 70–80 odstotkov, odvisno od ponudnikov.

Majhna sprememba

A glede na to, da teh 10 odstotkov porabe predstavlja relativno majhen delež celotnega zneska, ki ga na koncu plačamo, uporabniki te podražitve v naslednjem letu ne bomo prav močno občutili. Izračuni kažejo, da naj bi se končni znesek na računu povečal za okoli pet odstotkov. A žal to v naslednjem letu ne bo edina sprememba.

Sa.R.
Minister Bojan Kumer ni izključil možnosti, da se bo rok uvedbe novega sistema spet prestavil.

Nov odlog?

Predvidoma 1. julija namreč prehajamo k novemu načinu obračunavanja elektrike, ki je izjemno kompleksen in za marsikoga nerazumljiv, njegova glavna značilnost pa je, da bomo elektriko najdražje plačevali prav takrat, ko jo bomo najbolj potrebovali. Poleg tega se bo račun zvišal predvsem v delu, na katerega z zmanjšanjem porabe ne moremo prav dosti vplivati, bomo pa izdatno kaznovani, če bomo presegli dogovorjeno obračunsko moč. Kot kaže, je z uvedbo novega sistema vse več težav, zato je minister Bojan Kumer včeraj nakazal, da bi bil začetek lahko tudi kasneje kot 1. julija.

Dve sezoni, pet blokov

Torej, načeloma se s prvim julijem ukinja sedanja razdelitev na obdobje visoke in nizke tarife ter se uvaja delitev na dve sezoni: višjo (november, december, januar, februar) in nižjo (marec, april, maj, junij, julij, avgust, september, oktober). Plačevali bomo pet različnih tarif, od katerih bo najdražja tista v zimskem času od 7. do 14. ure in od 16. do 20. ure, najcenejša pa poleti od 22. do 6. ure zjutraj ob dela prostih dnevih.

Agencija za energijo
Tarifni razredi obračunske moči

Ste prejeli obvestilo?

Poleg tega se bo spremenila obračunska moč, ki jo bo dobavitelj zaračunal. Vsak porabnik bi že moral dobiti obvestilo, kakšno obračunsko moč je na podlagi pretekle porabe zanj predvidel dobavitelj, nato pa si jo bo glede na posamezni časovni blok in lastno porabo sam prilagodil. Če uporabniki pri tem ne bomo dovolj skrbni in bomo obračunsko moč presegli, bomo za vsakih 15 minut, ko jo bomo presegli, plačevali drage penale. Izogibati se bo treba zlasti hkratnemu delovanju velikih porabnikov. Če bodo pozimi hkrati delovali toplotna črpalka, pralni in sušilni stroj, sušilnik za lase in električna plošča za kuhanje, se bo to hitro poznalo v višjem znesku na računu.

Sistem težko razumljiv

Težava za uporabnike je predvsem, da si marsikdo težko predstavlja, kako bo novi sistem deloval, in povprečni uporabnik si bo težko sam izračunal, kaj novi pogoji zanj pomenijo ter za koliko se bo njegov račun zvišal ali znižal. Kako so stvari zapletli, očitno ugotavljata tako vlada kot agencija za energijo, kjer so 9. oktobra objavili spletni kalkulator, s katerim bi posameznik lahko preračunal, kaj mu novi sistem prinaša. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je potrošnike še včeraj na novinarski konferenci napotil k uporabi spletnega kalkulatorja, a aplikacija še včeraj ni delovala. Na spletni strani je bilo le obvestilo, da so morali zaradi nepričakovanih tehnično-procesnih težav Primerjalnik stroškov omrežnine začasno izklopiti.

Okvirna primerjava

Nekaj posameznikov je po tem, ko je agencija objavila nove tarife, izdelalo svoje kalkulatorje, a je pravilnost njihovih izračunov težko preveriti. Po enem od teh spletnih orodij smo opravili primerjavo izračuna stroškov elektrike za vrstno hišo, ki se ogreva na električno črpalko. Trenutna nazivna moč je 3x25 A oziroma 17 kW, obračunska moč 10 kW. Poraba energije je v oktobru znašala 196 kWh v obdobju visoke tarife in 272 kWh v obdobju nizke tarife. Trenutni račun je skupaj z DDV znašal 97,40 evra. Glede na novo ureditev bi v tej hiši imeli v vseh petih časovnih blokih obračunsko moč 4,6 kW, ob enaki porabi energije bi bil znesek na računu za okoli 5 odstotkov višji. Seveda pa natančna primerjava ni možna, ker je časovna razdelitev tarif po novem drugačna in bi v spletni kalkulator morali vnesti podatke o urni porabi oziroma celo podatke o porabi po 15-minutnih intervalih. Ministrovo izjavo o tem, da bo po novem račun za elektriko celo nižji, je tako težko preveriti.

Uradni list
Nove tarife. Gospodinjstva sodijo v uporabniško skupino 0.

Dolgo prehodno obdobje

Je pa dejstvo, da bomo morali biti uporabniki zelo aktivni in pazljivi. Tako bo za gospodinjstva več kot dobrodošlo dve leti dolgo prehodno obdobje, v katerem še ne bomo plačevali presežne moči, torej kazni za čas, ko bomo presegali dogovorjeno obračunsko moč. Prav določanje obračunske moči bo za uporabnike pri novi ureditvi največji izziv. Ponudniki električne energije so nas že obvestili, kakšna bo naša nova obračunska moč. Na spletnem portalu Mojelektro.si lahko tudi spremljamo trenutno porabo in vidimo obdobja, ko to moč presežemo. Na podlagi teh podatkov si lahko še pred začetkom novega načina obračunavanja obračunsko moč prilagodimo.

Agenciaj za energijo
Tako bomo po novem izračunavali omrežnino.

Kaj pa če 15-minutni obračunski interval ni možen?

Na nas pa se je obrnil bralec, ki je že naletel na težave. Ob pregledu porabe na portalu Mojelektro.si je ugotovil, da nima vpogleda v 15-minutne odčitke, čeprav je njegovo merilno mesto opremljeno s sodobno uro, ki podatke o porabi sporoča samodejno. V klicnem centru so mu razložili, da je očitno prišlo do komunikacijskega šuma in da zanj očitno nov sistem ne bo veljal. Kot so mu pojasnili, njegov primer ni osamljen. »Eno je teorija, drugo pa praksa,« je zagato pokomentiral uslužbenec klicnega centra. Za uporabnike, ki bodisi še nimajo števca, ki bi sam sporočal podatke, ali pa ta ne deluje pravilno, velja, da bodo tistim, ki imajo enofazni priključek, obračunavali 58 odstotkov moči iz soglasja za priključitev, tistim, ki imajo trofazni priključek do vključno 17 kW, 42 odstotkov priključne moči iz soglasja in ostalim 62 odstotkov priključne moči iz soglasja. Ob tem jim bodo ponudniki mesečno zaračunavali moč po ceni 0,14326 evra na kW. Energijo v obdobju visoke tarife bodo plačevali po 0,00623 evra na kWh in 0,00593 evra na kWh. Tisti, ki imajo zgolj enotno tarifo, bodo plačevali 0,00607 evra na kWh.

mojelektro.si
Na portalu mojelektro.si imate na voljo vse podatke o porabi.