Tudi o Gazi

Kučan: »Govor o miru v času vojne ni zločin«

Ž. K.
20. 11. 2023, 18.23
Posodobljeno: 20. 11. 2023, 18.27
Deli članek:

Velik del govora, ki ga je imel Milan Kučan na Bledu, je posvetil dogajanju v Gazi.

Sašo Švigelj
Tudi v Izraelu bo prej ali slej prevladal glas razuma, meni nekdanji predsednik.

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan je imel na slovesnosti ob 55. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe in 30. obletnici ustanovitve Zveze društev veteranov vojne za Slovenijo govor, v katerem ni pozabil izpostaviti, da je bil prav on, skupaj z ostalimi člani predsedstva, vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil v času osamosvojitve. Dejal je, da nam je bila vojna vsiljena, da pa je ponosen, ker med vojno ni bilo dejanj ne zoper humanitarno ne zoper vojno pravo. Dotaknil pa se je tudi dogajanja v Izraelu.

Opozorilo na grozodejstva in množične zločine

Kučan je v svojem govoru opozoril na grozodejstva in množične zločine nad civilnim prebivalstvom, ki se dogajajo v sodobnih vojnah. Izpostavil je, da je v današnjem času prepovedano povpraševati po koreninah sporov, kar je škodljivo, saj ne omogoča celovitega razumevanja konfliktov. Kučan je poudaril, da eno nasilje ne opravičuje drugega in da vojna ne sme biti prepuščena zgolj govorici vojakov ali militaristov.

Nasilje ne opravičuje nasilja

Nekdanji predsednik je kritiziral spreminjanje Gaze v množična pokopališča in poudaril, da tisti, ki to divjanje zapovedujejo ali iščejo zanj opravičila, postajajo sokrivi za zločine. Izrazil je upanje, da bodo voditelji države bolj odločno zahtevali prekinitev vojne in preprečitev etničnega čiščenja ter genocida.

Boj za mir in govor o miru

Kučan je tudi izpostavil, da je vredno boriti se za mir in da govor o miru v času vojne ni zločin, ampak zahteva pogum. Poudaril je, da je pomembno, da se ne utiša glas razuma in človečnosti. Opozoril je, da bo tudi v Izraelu prej ali slej prevladal glas razuma, ki bo povprašal po ceni, ki jo bosta plačala Izrael in judovska skupnost po svetu za sedanje početje. Nekdanji predsednik je zaključil z besedami, da vsak glas za mir šteje ter da je pomembno vrniti avtoriteto in opolnomočenje OZN in drugih mehanizmov za mirno reševanje sporov.