Intervju Erik Brecelj

V zdravstvu deluje velika koalicija strank SD in SDS

Žiga Kariž
20. 11. 2023, 20.30
Deli članek:

Kirurg Erik Brecelj je predsednik vladnega strateškega sveta za zdravstvo. V televizijskem intervjuju za portal necenzurirano.si je spregovoril o vzrokih za razpad zdravstva in nekaj ostrih puščic usmeril proti stranki SD.

Primož Lavre
Kirurg Erik Brecelj

Novinar portala necenzurirano.si Primož Cirman je v svojem prvem televizijskem pogovoru, ki ga je danes predvajala TV Aktual, gostil kirurga Erika Breclja, znanega borca proti korupciji v zdravstvu in tudi predsednika strateškega sveta za zdravstvo, ki vladi pomaga pri pripravi sprememb za ohranitev javnega zdravstva. V nekaj več kot pol ure dolgem pogovoru je Brecelj najprej spregovoril o rešitvah, ki bi prinesle napredek. Kot pravi, bi morali zdravnike znotraj javnega zdravstva čim bolje izkoristiti. »Človek, ki na svojem delovnem mestu dela aktivno, 80 ur, ne bo še popoldne delal,« je dejal in ob tem poudaril, da je treba znotraj javnega sistema urediti možnost nagrajevanja tistih, ki delajo več, ter uvesti nadzor tako nad količino kot kakovostjo opravljenega dela. Kot je povedal, se nam obeta sprejem zakona o kakovosti in varnosti bolnikov, ki naj bi na to področje vnesel prve spremembe. Prav tako je izrazil mnenje, da bi lahko zavod za zdravstveno zavarovanje s spremembami cen pripomogel k skrajševanju čakalnih vrst. »Tam, kjer je veliko zanimanje, bi morali znižati cene, tam, kjer zanimanja ni, pa dvigniti cene storitev in tako spodbuditi javno in zasebno izvajanje,« je dejal in dodal, da je ključ do krajših čakalnih vrst v cenah in nadzoru.

Primož Lavre
Novinar portala necenzurirano.si Primož Cirman.

Nimamo zdravstvene zavarovalnice

Po njegovem mnenju v Sloveniji niti nimamo zdravstvene zavarovalnice, zavarovalnice, ki so ponujale dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa je poimenoval »delilnice denarja«. Po njegovi oceni slovenski trg niti ne bi prenesel več kot ene zdravstvene zavarovalnice. Kot pravi, je denarja v zdravstvu dovolj, le uporabiti ga je treba bolj racionalno. »Hvaležen sem Bešiču Loredanu, da je dokazal, da se z metanjem denarja v javni sistem reši bolj malo stvari,« je komentiral sto milijonov evrov sredstev, ki jih je prejšnji minister za zdravje namenil za skrajševanje čakalnih vrst, a so se te še podaljšale, velik del denarja pa se je prelil v žepe zasebnikov. »Ni treba satanizirati zasebnikov. Velika večina jih dela pošteno, ker se zavedajo, da jih napaka lahko stane vsega, kar so investirali,« je dodal in izrazil mnenje, da zaradi pohlepa in »vojnega profitarstva« nekaterih stigmo nosijo vsi zasebni izvajalci zdravstvenih storitev.

Krajše čakalne dobe?

»Čakalne dobe se bodo krajšale, če bomo delali več in bolj kvalitetno,« je Brecelj povedal v pogovoru, a hkrati priznal, da se strinja z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki je dejala, da bo treba za skrajšanje čakalnih vrst spremeniti sisteme financiranja, nagrajevanja, spodbud, nadzora ter upravljanja čakalnih seznamov. Kot je dejal, je potrebna dobra informatizacija, a to pomeni velike stroške, zaradi korupcije pa bo na tem področju tudi veliko težav. Direktor UKC Ljubljana naj bi že delal na tem področju. »Dregnil bo v osir in to bo vojna,« je napovedal Brecelj in ob tem izpostavil primer podjetja, ki se hvali, da je v Kataloniji uspelo izvesti integracijo različnih informacijskih sistemov iz 70 bolnišnic, pri nas pa na onkološkem inštitutu niso uspeli združiti dveh.

Ministrica z obilo znanja

Ministrico za zdravje je označil za osebo, ki ima veliko znanja s področja zdravstva, a bo morala biti po njegovem mnenju pri vpeljavi sprememb veliko odločnejša. Enako je svetoval predsedniku vlade. Okrcal je nekdanjega ministra, ki da je obljubljal nemogoče. »Reforme v zdravstvu so nekaj, kar se dela 10, 15, 20 let. To je projekt več vlad,« je pojasnil Brecelj. Opozoril je, da je v Sloveniji velika težava v tem, da si ogromno ljudi sprememb ne želi in postavljajo osebne interese pred skrb za bolnike. To naj bi se dogajalo tudi v svetu za zdravstvo, katerega predsednik je Brecelj. »Slovenska družba je skorumpirana, to si moramo priznati,« je dejal.

Naveza SD-SDS

Kot največjo težavo v zdravstvu pa Brecelj vidi korupcijo: »Korupcija nam upravlja zdravstvo. Korupcija postavlja nesposobneže na vodilna mesta.« Kot pravi, naj bi za hrbtom vlade delovala paradržava, ki pleni po zdravstvu. Ob tem je izrecno omenil stranko SD in njeno predsednico Tanjo Fajon pozval, naj preveri, kaj se v stranki dogaja. Ocenil je, da so ljudje, ki si želijo danes lastiti zdravstvo, popolni nesposobneži. »Ljudje, ki poskušajo prevzeti položaj Zemljariča, so neizmerno bolj požrešni, predvsem pa blazno nesposobni,« je izjavil v enem od odgovorov med oddajo. Ob tem je podal primer, ki naj bi dokazoval, da znotraj zdravstva že dalj časa deluje naveza med strankama SDS in SD. Tako naj bi v času vlade Janeza Janše le ta na enega od položajev predlagala človeka, ki ni izpolnjeval razpisnih pogojev, podprli pa so ga tudi predstavniki SD. Primer naj ne bi bil osamljen.

Navodila za zaščito Medicoengineeringa

V pogovoru z novinarjem Cirmanom je komentiral tudi dejstvo, da vse večje razpise v zdravstvu dobivata le dve podjetji, Kolektor in Medicoengineering. Ko je želel Brecelj o tem spregovoriti z direktorjem, je ta sprejel navodila za komuniciranje z mediji, ki jih je Brecelj poimenoval kar »Navodila za zaščito Medicoengineeringa«. Kot je dejal, ga lahko zaradi izjav v intervjuju na podlagi tega pravilnika jutri celo odpustijo, za kar naj bi se trudili že dalj časa.