Izvorno afriška ptica

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

D.K.
4. 10. 2023, 18.03
Posodobljeno: 5. 10. 2023, 07.10
Deli članek:

Na območju Naravnega rezervata Škocjanski zatok so prvič doslej opazili Sinjega lebduha.

DOPPS - BirdLife Slovenia
Sinji lebduh

"Gre za prvi podatek za Naravni rezervat Škocjanski zatok (NRŠZ) in tudi za Slovenijo," so zapisali na spletni strani NRŠZ, kjer so Sinjega lebduha opazili v ponedeljek zjutraj, in sicer v sladkovodnem močvirju pred centrom za obiskovalce, na vrhu suhega drevesa.

Lebduh je izvorno afriška ptica, ki v Evropi gnezdi večinoma le na Iberskem polotoku in na jugozahodu Francije, so pojasnili in dodali, da povsod drugje v Evropi velja za zelo redko vrsto. Naseljuje odprto krajino, savane in polpuščave.   

Gre za majhno ptico, ki je zaradi svojega značilnega letenja nezgrešljiva v zraku. Ima zelo dolge peruti, ki so na sredini široke, proti koncu pa zašiljene. V letu je malce podobna sovi, tako po hitrih in mehkih zamahih kot po debeli glavi. Pogosto visi v zraku na istem mestu ter pri tem na hitro »utripa« s perutmi, kar lahko traja več minut. Ob močnem vetru pa v zraku lebdi na istem mestu (od tod ime) kot papirnati zmaj. Kadar drsi po zraku, ima peruti upognjene in privzdignjene, podobno kot kanja. Sicer pa ima modro siv (od tod ime sinji) hrbet, po spodnji strani telesa pa je bele barve. Ima črna ramena in kratek rep ter debelo, sovjo glavo z živo rdečimi očmi. Zraste do 33 cm.