Predlog omejitve mandata

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" županom

G.G./STA
22. 9. 2023, 18.43
Posodobljeno: 22. 9. 2023, 18.47
Deli članek:

Poslanci so na današnji seji z 69 glasovi proti zavrnili predlog dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, ki ga je Piratska stranka vložila s podpisi več kot 5000 volivk in volivcev. Z njim so predlagali omejitev županskih mandatov na največ dva. Predlog je podprla le Levica in poslanec Svobode.

Bobo
/

Boštjan Tavčar iz Piratske stranke je na seji državnega zbora v četrtek ob predstavitvi predloga izpostavil, da je bil na zadnjih volitvah v več kot 51 občinah le en kandidat za župana, v 58 občinah pa dva. Volitve županov so potekale brez večje konkurence, večina obstoječih županov pa je bila brez težav izvoljena. Kot je dejal, je opazovalna misija Sveta Evrope v zvezi s tem opozorila, da se kopiči moč v rokah županov, povečuje tveganje za javna sredstva, novinci v politiki, ki bi se želeli potegovati za mesto župana, pa so v neenakopravnem položaju.

V predstavitvah stališč poslanskih skupin so izpostavljali, da zgolj omejitev županskih mandatov ne bo zagotovila boljšega delovanja lokalne samouprave ali odpravila morebitnih zlorab ter da so test za delo županov volitve. Menijo tudi, da predlog kaže na podcenjujoč odnos do volivk in volivcev, pa tudi na nerazumevanje oz. nepoznavanje dela županov. Ob tem pa so opozorili, da predlogu nasprotujejo v združenjih občin.

Predlog dopolnitve zakona je tako danes zaključil zakonodajno pot, saj so poslanci izglasovali, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.