Predplačila

Brežan razkril, koliko bodo za sanacijo škode prejele občine

S.R./STA
21. 9. 2023, 14.34
Posodobljeno: 21. 9. 2023, 15.03
Deli članek:

Vlada je na današnji seji sprejela tri predhodne programe za odpravo posledic katastrofalnih neurij, ki so to poletje prizadele našo državo. Sredstva bodo predvidoma izplačana v nekaj tednih.

M24/Sašo Švigelj
Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Neurja so letos za seboj pustila veliko škode, najhuje je bilo ob poplavah z začetka avgusta. Kot je danes pojasnil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, se vlada s finančnimi sredstvi, ki jih bodo občine prejele neposredno, prvič doslej na naravne nesreče odziva tako hitro. Trije programi, ki so jih potrdili na današnji seji, so povezani s tremi različnimi obdobji to poletje, v katerih so neurja po državi povzročila znatno, avgusta celo katastrofalno škodo.

Prvi program je povezan z neurji 12. in 13. julija, pri čemer bo glede na predhodno oceno škode občinam in direkciji za vode namenjeno predhodno nakazilo v višini približno 3,61 milijona evrov. Drugi program, ki se nanaša na neurja med 17. julijem in 3. avgustom, bo težak približno 8,54 milijona evrov. Največjo škodo je seveda povzročila vodna ujma 4. avgusta s posledičnimi uničujočimi poplavami, ko je škoda glede na predhodno oceno znašala 1,095 milijarde evrov. V okviru tega, tretjega programa bodo občine skupno prejele kar 222 milijonov evrov.

Kot je še spomnil Brežan, je vlada v primeru predplačil občinam postavila dva kriterija, in sicer mora minimalna ocena škode, ki so jo utrpele, znašati najmanj 20.000 evrov, maksimalno nakazilo občinam pa je omejeno na dvakratnik primerne porabe posamezne občine. Ob tem se je vlada po ministrovih besedah zavezala, da bo vsaka občina, ki bo v enem letu sposobna porabiti ta sredstva, v skladu z zakonom prejela dodatna sredstva do zakonsko določenih 40 odstotkov vrednosti ocenjene škode. Kot je pojasnil, so se za omejitev na dvakratnik primerne porabe občin odločili, ker se je izkazalo, da v nekaterih občinah ocena škode tudi za več kot desetkrat presega občinski proračun.

V nekaj tednih

Brežan je napovedal, da bodo z ministrstvom za finance storili vse, da bodo sredstva izplačana v nekaj tednih. Pred tem bodo z vsemi občinami prejemnicami sklenili sporazume, nato pa podrobno spremljali porabo teh sredstev. "Občine bodo morale v okviru pravic porabe oziroma nakazanih sredstev sporočiti svoje prednostne naloge in v skladu z njimi ta sredstva tudi uporabiti," je dejal.

Za sanacijo vodotokov država pričakuje dodatno pomoč. V ta namen je objavila mednarodni razpis za pomoč pri sanaciji, ki se je iztekel prejšnji teden. Direkcija za vode z najugodnejšimi ponudniki že sklepa sporazume, zato Brežan pričakuje, da bodo prve okrepitve v obliki dodatne mehanizacije na terenu že prihodnji teden. 

Kot je znano, v prizadetih občinah opozarjajo na močno pomanjkanje težke mehanizacije, čiščenje in urejanje vodotokov pa je nujno. Na to, da primanjkuje delovnih strojev, opozarjajo tudi strokovnjaki. Kot je danes pojasnil Brežan, verjame, da bo "dodatna mehanizacija v strugah že v naslednjem tednu." Vlada je namreč v petek za dodatno mehanizacijo za urejanje vodotokov namenila dodatnih 47 milijonov evrov.

Neposredna škoda med neurji med 12. in 13. julijem

Vlada je danes tudi potrdila končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi posledic neurij med 12. in 13. julijem, ki skupno znaša 37,95 milijona evrov. Od tega je škode na kmetijskih zemljiščih za 1,4 milijona evrov, škode na uničenih stavbah za 579.000 evrov, delne škoda na stavbah za 8,09 milijona evrov, škode na gradbeno-inženirskih objektih pa za 11,71 milijona evrov, so po seji vlade sporočili iz njenega urada za komuniciranje.

Skupna škoda na vodotokih znaša 11,7 milijona evrov, na gozdnih cestah 729.000 evrov, na državnih cestah 990.000 evrov, v parkih kulturne dediščine 655.000 evrov. Skupna škoda v gospodarstvu je dosegla 2,1 milijona evrov. Škoda na kulturni dediščini je vključena v delno škodo na stavbah v oceni škode občinskih komisij.

Končna ocena neposredne škode presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za letos, s čimer je dosežen prag za uporabo sredstev državnega proračuna.